Published On: Čet, stu. 8th, 2018

PRIJETI IZLASKOM IZ INSTITUCIJA AKO CIK ISPOŠTUJE USTAVNI SUD: Koju riječ je Lagumdžija izbjegao reći?

Jučer je Zlatko Lagumdžija dao famozan interviewu na Pressingu N1 televizije. Televizije drugarice Maureeen u našoj zemlji.

Predstavljan je kao čovjek ispred vremena. Praktički novi Tito, no koji ne puši, zna jezike, onilazi velika islamska učilišta. Dakle Tito  samo sa čokoladnim halal preljevom od merhameta.

I pametan je Zlaja. Brz mozak. Nema se šta reći. No i dalje ne odustaje od utopija. Mi smo mislili da je shvatio, da novi bošnjački lider mora nadići bošnjački nacionalizam, i Bosni i Hercegovini ponuditi rješenje koje će biti jednako neprihvatljivo svim trima stranama. I ujedno jednako prihvatlivo.

Nadoći će. Polako.

Kao što za  Komšića sumnjamo da će ikada.

 

No dio koji nam je privukao pažnju je na ovom videu. Voditelj ga pita, što sa CIK-om. Što ćemo sa CIK-om druže Tito. Eno “građanaske partije kažu da će CIK izvršiti državni udar po volji nacionalista”. Prevedeno na hrvatski to znači “eno naši bošnjački radikali upozoravaju da bi CIK mogao ispoštovati odluku Ustavnog suda.

Pogledajmo na kojoj riječi Tito zapinje:

Ne izgovara ju. Kaže, ako CIK to uradi (ispoštuje odluku Ustavnog suda, te mandate raspodijeli tako da Dom naroda predstavlja Dom naroda a ne dom kantona) , ako dakle CIK to uradi, to bi bilo GAŽENJE – I onda Zlaja staje.

Gaženje čega?

Gaženje države? Kako ako CIK provede odluku najviše državne pravne institucije.

Ili gaženje galopirajućeg bošnjačkog nacionalizma? Je li možda to što Zlaja nije izgovorio. Sagnuo je glavu.

A potom je promijenio smjer govora, zaključivši da CIK ne smije biti ustavotvorac.

Naravno da CIK ne smije biti ustavotvorac. Prijedlog koji donese svakako će morati dati na Ustavni sud. No jedini Ustavotvorac jeste Parlament. A Zlatko zna da Izborni zakon ne smije u Parlament.

Uprao je Lagumdžija koautor ovog kaosa u državi. On je ujedno i stvarni politički otac Željka Komšića. Uzrok svog trvenja između Bošnjaka i Hrvata.

Sjetimo se da je upravo po željama Zlatka i Alijanse Petritsch skrojio 131 amandman na Ustav i nametnuo takav izborni zakon koji je omogućio Bošnjacima pucanje na hrvatsku trećinu u Domu naroda. Nije valjda da mislimo da je Petritsch toliko upućen i domaće tajne političke matematike i da mu netko domaći nije suflirao?

Osim toga na stranici OHR-a i danas stoji Petritscheva zahvala Zlatku i Vladi Alijanse, dakle i Zubaku, na asistenciji i pomoći oko nametanja amandmana. Koje je Ustavni sud proglasio neustavnima. Dakle po želji Lagumdžije OHR je 2002-e  uradio držanvi udar na Ustav BIH. Ubacujući nacionalističke amandmane među Bošnjake i Hrvate, otvarajuć put za Komšića.

Zato je Zlatkov poziv na izlazak iz institucija licemjeran. To je političar zbog kojeg je međunarodna zajednica srušila međunarodno pravo . I jedan međunarodni ugovor. Zbog Zlatka, stvarnog nasljednika ALije Izetbegovića na putu za legalnu dedejtonizaciju Bosne,  Dayton nikada nije ni dobio šansu.

Međunarodno pravo bi moralo vrijediti i za SDP BIH. Ustav BIH bi morali poštovati i zlatkisti.

Super je P.R Lagumdžijin, no nama je nešto draža istina.

Majstore iziđi iz institucija. Što da ti kažemo. Te institucije si odavno, ionako uništio.

I daj barem reci jednom, izvinite, za Ustaše iz HSP-a i kleptomane s Visoke Glavice. Bio bi red. Nešto čisto sumnjamo da po svijetu pričaš, kako si Hrvate fašiste, majorizirao ustašama, a kleptomana Čovića spriječio kriminalcom Lijenovićem. Kojem si dao neograničenu moć, da potkrada Bošnjake. Širom Lijepe. Vaše.

I ovaj dio je zanimljiv za pogledati. Lagumdžija otvoreno priznaje da je kod UNPROFORA otvoreno dogovorio upad tenkovima u Hercegovačku banku. Znamo što je tada uslijedilo. Pljačka pod optužbama koje se nikad nisu dokazale. Hoće li Tužiteljstvo barem optužiti njega za pljačku te banke ako pak ne smije Petritscha?

Lagumdžija kaže, mogli smo mi i 2000-e fleksibilnije s Hrvatskom samoupravom i HDZ-om, nismo morali tenkovima i UNPROFOROM. Na što mu voditelj zakuca – Niste mogli s HDZ-om al mogli ste sa SDA-om.