Published On: Uto, ruj 12th, 2017
#3rd | By Desk

Nagrađeni Kiseljačanin i automobil imaju ukupno 150 godina

Zahvaljujući Oldtimer klubu Fojnica, organizatoru Međunarodnog oldtimer festivala, koji je proteklog vikenda održan u Fojnici, Kiseljaku i Kreševu, zaljubljenici u stare automobile imali su priliku uživati u smotri 40-ak vozila čiji su vlasnici iz različitih krajeva BiH, potom Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Njemačke.

Da svaki od izloženih automobila ima svoju priču, ove je godine možda najbolje potvrdio 85-godišnji Anto Čuturić iz Kiseljaka. Njegov Mercedes proizveden davne 1937. godine korišten je za potrebe snimanja kultne TV serije “Otpisani”.

Kupio sam ga 1982. godine, a ja i moj ‘merdžo’ zajedno imamo 150 godina, kaže Čuturić koji tvrdi kako je 90 posto dijelova na njegovu ljubimcu originalno. Čuturiću je, uz divljenje brojnih posjetitelja, pripala nagrada osvojena na ispitu spretnosti u kategoriji vozila proizvedenih 40-ih godina prošlog stoljeća.

U kategoriji vozila proizvedenih 50-ih godina na ispitu spretnosti nagrađen je Denis Marušić iz Makarske, dok je nagradu u kategoriji 10-ak godina mlađih automobila osvojio Branislav Pezman iz Samobora. Sinan Huskić iz Tešnja osvajač je iste nagrade u kategoriji vozila iz 70-ih, a Sarajlija Šerif Hodžić u kategoriji vozila iz 80-ih. Najspretnija vozačica starih automobila bila je Fojničanka Anđa Pecirep, prenosi drukčiji.ba