Published On: Fri, Aug 25th, 2017

NAGRADA ZA NASILJE: Za prekid izbora u Stocu– pola godine uvjetno i 50 KM

Premda se bliži godina dana otkako su nasilno prekinuti izbori u Stocu, te pretučena dva člana Općinskog izbornog povjerenstva Stolac, Općinski sud u Čapljini nije okončao postupak koji se vodi protiv čelnika Inicijative za Stolac Salmira Kaplana, Ahmeta Ljubovića, Demira Mahmutćehajića i Nihada Bajramovića.

Izvjesno je da se to možda neće ni dogoditi i dok se napuni godina dana od rušilačkog pohoda na birački proces u Stocu.

Sutkinja koja je zadužena za ovaj predmet na godišnjem je odmoru do kraja ovog mjeseca, a postupak je još u fazi izvođenja dokaza, potvrdili su Dnevnom listu iz Općinskog suda u Čapljini

Bajramoviću odvojeno, pa će se nagoditi

Kako saznaje Dnevni list u lipnju je kazneni postupak protiv Kaplana i ostalih (Ahmet Ljubović drugooptuženi, Demir Mahmutćehajić i Nihad Bajramović) razdvojen na način da će se Bajramoviću suditi odvojeno. Optuženom Nihadu Bajramoviću upućen je i poziv da 14. rujna u 9.30 sati pristupi na ročište radi razmatranja sporazuma o priznanju krivnje.

Po pitanju anarhije koja se 2. listopada 2016. dogodila u Stocu Općinski sud u Čapljini, po sutkinji Dubravki Soče donio je presudu za Ajdina Jakupovića i Nedžada Čerkeza, koji su proglašeni krivima što su 2. listopada na biračkom mjestu Stolac 2 u mjestu Stolac, prvooptuženi u svojstvu zamjenika člana biračkog odbora, a drugooptuženi kao građanin, došli na navedeno biračko mjesto s kojeg su oduzeli birački materijal i to biračke spiskove, zapisnike, glasačke listiće, vreće i plombe te ga odnijeli prema središtu grada. Sud ih je temeljem sporazuma o priznanju krivnje, za kazneno djelo uništenje izbornih isprava osudio, uvjetno na pola godine zatvora, što se neće izvršiti dok ne počine novo kazneno djelo. Moraju platiti i po 50 maraka paušala.

Sve su snažnija razmišljanja oštećenih u procesu da se ovdje radi o preniskim sankcijama i odugovlačenju postupka, a što će biti ohrabrujuća poruka svima koji iz bilo kojeg razloga žele zaustaviti tijek izbora u bilo kojoj općini u BiH.

Fizički napadi

Podsjetimo, Kaplana, Ahmeta Ljubovića, Demira Mahmutćehajića i Nihada Bajramovića optužnica koju zastupa tužitelj Spomenko Jukić tereti za fizičke napade na člana biračkog odbora Marija Raguža, koji je hospitaliziran nakon udarca dobivenog od Kaplana, te predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivicu Perića, kojega je Kaplan, prema navodima optužnice udarao šakama u predjelu glave, a u čemu je sudjelovao i Ljubović. Sredinom ožujka isti su se izjasnili da nisu krivi za terete iz optužnice, a epilog cijelog slučaja tek slijedi./HMS/