Published On: Pon, kol 12th, 2013

Nadomak Ljubuškog niknut će najveći poslovni park u regiji

Lučka uprava Ploče i Brodarski institut Zagreb predstavili su projekt izgradnje najveće poslovne megazone u regiji – dalmatinsko-hercegovačkog prekograničnog poslovnog parka BEPO Neretva koji bi točno na sjecištu dvaju važnih cestovnih koridora Jadransko-jonskog i Vc te u samome zaleđu luke Ploče potaknuo gospodarski i društveni preporod ovoga područja.

U slučaju izgradnje ovoga projekta značaj bi bio višestruk, ponajprije za BiH, a napose općinu Ljubuški i regiju Hercegovinu. Naime, planira se izgradnja poslovnog parka na području postojeće uspostavljene poslovne zone na granici dviju država, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ukupne površine 2000 hektara na teritoriju općine Ljubuški u poslovnoj zoni “Zvrići”, te općine Kula Norinska poslovna zona “Nova Sela” i općine Pojezerje poslovna zona “Pozla gora” u Hrvatskoj. Ukupan broj stanovnika koji bi trebao biti obuhvaćeni ovim projektom iznosi 399.600 stanovnika od čega je 259.550 BiH. Predviđa se otvaranje oko 3000 radnih mjesta, što je značajan podatak, s obzirom na “armiju” od 98.818 nezaposlenih. Projekt je podijeljen u četiri sektora. Unutar bioenergetskog sektora su planirana visokotehnološka postrojenja za proizvodnju električne energije iz energije vjetra i sunca, postrojenje za preradu biomase, pogon za dobivanje energije iz komunalnog otpada te postrojenje za dobivanje energije iz plina i algi. Unutar sektora ekoindustrije planirana su postrojenja za preradu voća i povrća koja će moći prihvatiti, preraditi i plasirati sve poljoprivredne proizvode iz doline Neretve te Hercegovine.
Olakšavanje režima

Sektor poduzetništva predviđa izgradnju kontejnerskog, željezničkog i cargo zračnog terminala, skladišnih prostora i logističkog centra, koji će novim tehnološkim tunelom s ugrađenim automatiziranim kolosijekom i trasama plinovoda i naftovoda, biti spojeni na lučku infrastrukturu u Pločama. Projekt je od iznimne važnosti za BiH, s obzirom na ulazak RH u EU i uspostavu Schengenskog režima koji je smetnja u robnoj razmjeni dviju država. Naime, realizacija ovakvog projekta omogućila bi negaciju loših učinaka granice budući da će se u sklopu poslovne zone uspostaviti jedinstveni granični režim koji će omogućavati brži promet roba i razmjenu rada. Ekološki aspekti ovog projekta su jedinstveni na ovom području budući da niti jedan projekt ovakve veličine nije uspio ujediniti sve resurse na ekološki način, pa se ovim projektom, ne samo da se neće ugrožavati okoliš, već će se intenzivno poticati zaštita i očuvanje prirode, posebno kada se radi o zaštiti sliva Neretve, Trebišnjice i Trebižata. Ostali pozitivni aspekti ovog projekta se odnose na rješavanje nesuglasica Hrvatske i BiH oko statusa Luke Ploče budući da BiH tehnički dobiva morsku luku u Ljubuškom i to iz razloga što će se dijelovi robnih terminala iz Luke Ploče, translatirati unutar poslovne zone BEPO. Na taj način BiH dobiva idealnu afirmaciju svog povoljnog geostrateškog položaja čime se dodatno povećava njen značaj za EU.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare