Published On: Uto, lip 11th, 2013

Nacistička invazija na metamfetaminima

Pojavljuje se sve više dokaza da su nacisti koristili supstance koje stvaraju ovisnost i potencijalno su opasne za zdravlje u pokušaju da smanje umor svojih vrlo iscrpljenih snaga tijekom Drugog svjetskog rata.

Njemački su vojnici tako dobivali razne “lijekove” uključujući i Pervitin, tablete koje su zapravo rana forma današnjeg kristalnog metamfetamina. Priča o tome kako je nacistički pohod bio pogonjen ne samo snagom nacionalsocijalističke ideje nego i vrlo snažnim drogama, rasvijetljena je u pismima koje je Heinrich Boll, poznati njemački pisac koji je 1972. dobio Nobelovu nagradu za književnost, slao kući kao dvadesetogodišnji vojnik s fronte. Boll je pisao svojim roditeljima pisma u kojima ih moli i preklinje da mu što hitnije pošalju novu dozu Pervitina kao “pomoć pri budnosti”. Pervitin je populariziran 1930-ih od strane berlinske tvrtke Temmler Werke i nacističkih časnika čije su priče o “čarobnoj tableti” pomogle da droga preplavi njemačke bojišnice. Tvrtka Temmler Werke proizvela je milijune tableta, što znači da se većina vojnika susrela s njom. Prema pisanju Der Spigela, samo između travnja i srpnja 1940. proizvedeno je više od 35 milijuna tableta Pervitina and Isophana (modificirane verzije koju je proizvodila Knoll farmaceutska tvrtka), koje su isporučene njemačkim kopnenim i zračnim snagama.

Istina o tom kemijskom spoju mnogo je manje čarobna. Naime, korisnici metamfetamina nakon prvobitnog uzimanja osjete intenzivni užitak i navalu energije, ali s vremenom to je sve teže i teže postići. U međuvremenu droga ostavlja teške posljedice na psihu i moždane funkcije. Duže uživanje metamfetamina vodi u anksioznost, konfuziju, nesanicu, promjene raspoloženja, nasilno ponašanje, paranoju i halucinacije. Prema članku koji je Der Spiegel objavio 2005., njemački vođe su “pumpali” svoje pješaštvo drogama, unatoč protivljenjima nekih liječnika. Ministar zdravlja Trećeg Reicha, Leonardo Conti, nekoliko je puta pokušao zabraniti upotrebu Pervitina, ali to je imalo ograničen uspjeh. Njegovim naporima nije mnogo pomogla ni činjenica da je i sam Adolf Hitler primao svakodnevno injekcije metamfetamina i to prema preporuci osobnog liječnika, od 1942. pa sve do smrti 1945. godine. Metamfetamini nisu bili jedine supstance koje su uzimali njemački vojnici kako bi izvršili svakodnevne naredbe. Prema pisanju der Spiegela, upotreba alkohola bila je sveopća, pa čak i poticana među njemačkom vojskom.(vt)