Published On: Wed, Dec 3rd, 2014

NACIONALSOCIJALIZAM U NAŠOJ MAHALI: Hercegovina staje pred ujedinjenje pseudoljevice

Ne može nijedan predsjednik, ni zamjenik predsjednika, ni tajnik, ni Predsjedništvo, ni glavni odbor da kaže ‘mi ulazimo u SDP’ bez Kongresa”, rekao je predsjednik ogranka Unije socijaldemokrata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Ćazim Lulić.

Radiju Slobodna Europa Lulić je potvrdio da se ta stranačka organizacija usprotivila odluci o ujedinjenju sa SDP-om, koju je donio vrh USD-a te da je riječ o kongresnoj odluci i da ona nema široku podršku u stranci.

Hercegovački ogranak Unije socijaldemokrata je tako odbacio sporazum o ujedinjenju sa SDP-om, uz obrazloženje da će u toj stranci i ”nakon Lagumdžije vladati Lagumdžija”.

Podsjećamo, SDP BiH i Unija socijaldemokrata potpisali su sporazum o ujedinjenju, a očekuju da bi im se u ideji okrupnjavanja ljevice u BiH mogao pridružiti i Željko Komšić sa svojom demokratskom frontom.

Sporazumom o ujedinjenju je, kako je predstavljeno, definirano da će predstavnici USD-a biti zastupljeni u središnjim organima SDP-a BiH i to 12 članova Glavnog odbora, tri člana Predsjedništva SDP-a BiH i jedan član Nadzornog odbora, a Zlatko Lagumdžija rekao je da će se potpisati i deklaracija kojom će se novo rukovodstvo obvezati da će se ovaj proces nastaviti.

Komšić pak nije niti odbio ali ni potvrdio mogućnost ujedinjenja rekavši kako je ”to sve daleko”, ali je istaknuo kako su nedavni opći izbori pokazali kako ljevica u BiH ima potencijal.

No, Hercegovina, čini se ne želi ujedinjenje pod svaku cijenu iako su iz SDP-a uoči izbora govorili kako je ona temelj ljevice.

Tako je Aner Žuljević, predsjednik Županijskog odbora SDP Hercegovačko-neretvanske županije u intervjuu za Bljesak.info rekao kako su duboki korijeni ljevice u Hercegovini.

No, i tada je prvi čovjek hercegovačkog SDP-a BiH spomenuo ujedinjavanje ljevice.

”Kad se kaže da je SDP najjača stranka ljevice, tu nije riječ o hvalisanju, nego o pozivu na ujedinjenje svih koji dijele iste vrijednosti s ciljem zajedničke izgradnje boljeg društva u kojem će ljudi živjeti od svog rada i neće biti važno kako se tko zove”, rekao je Žuljević, koji je pak kritizirao Komšićevu Frontu rekavši kao su je ”kompromitirali brojni oportunisti u redovima te stranke, ali i susreti njihovog predsjednika po Širokom Brijegu”.