Published On: Uto, sij 8th, 2013

NACIONALPATETIKA, MIMIKRIJA I PENZIJE: Ma neka mi oduzmu mirovine, samo da mi Hrvatska ostane!

Ljubo Ćesić Rojs priznao je kako ostvaruje pravo na dvije mirovine.
Istina je da sam ja potpisao tih 10.009 rješenja o načinu stradavanja pripadnika HVO-a. Ja se ne krijem, stojim iza svojih postupaka. No, nisam ja samoinicijativno, kao pomoćnik ministra, donio takvu odluku, nego sam ispoštovao nalog ministra Gojka Šuška. Imali smo mi i predsjednika Tuđmana koji je to sve odobrio“, kaže za “Slobodnu Dalmaciju” general Ljubo Ćesić Rojs
Rojs pojašnjava kako nisu mogli formalno umiroviti nekog tko je stradao u drugoj državi pa su posegnuli za rješenjem da je pripadnik HVO-a “stradao na Južnom ili Istočnom bojištu”.
General Rojs također potvrđuje da je ostvario pravo na dvije mirovine, no ističe da su mu iznosi manji od onih koje je objavila “Slobodna”. 
– Volio bih ja da mjesečno primam 15 tisuća kuna, ali nemam. U Hrvatskoj primam oko šest tisuća kuna, a u BiH 1000 konvertibilnih maraka, odnosno tri i pol tisuće kuna. Ali već pola godine ne primam ni jednu mirovinu jer su mi banke zamrznule isplatu zbog naplate kredita – kaže Rojs, dodajući kako ga je ministar Berislav Rončević umirovio 2004. kao neperspektivan kadar.
– Mene je Sanader nakon saborskog mandata poslao u “kažnjenički” odjel MORH-a, a nakon pola godine poslali su me u prisilnu mirovinu. Ja nisam ostvario nikakve beneficije, nemam ni invalidninu, ni besplatno korištenje autocesta, što imaju gotovo svi moji kolege visoki časnici, imam samo golu mirovinu iako sam bio u ratu od prvog do zadnjeg dana. U BiH sam imao i deset godina radnog staža, a tamo sam dobio i čin general pukovnika.
Rojs ističe da nema ništa protiv revizije ratnog puta branitelja HVO-a te da podržava reviziju međudržavnog sporazuma prema kojem bi se regulirala prava branitelja i onemogućilo primanje dviju mirovina i invalidnina.
– Nemam ništa protiv, dapače, da mi svaka od dvije zemlje isplaćuje svoj dio obveza u jednoj mirovini – kaže Rojs.
Na konstataciju novinara kako u Federalnom ministarstvu branitelja tvrde da nema status pripadnika HVO-a te da su potvrdu za to dobili i iz MORH-a, a koju je potpisao pomoćnik ministra obrane, Rojs odgovara:
– Bit će da Rojs uopće i nije bio u ratu. Neka oni meni oduzmu i činove i mirovine, samo da mi Hrvatska ostane.