Published On: Uto, pro. 29th, 2015

Nacionalni park Sutjeska – mrtvi kapital ili laboratorij u prirodi?

Centar za životnu sredinu predstavio je publikaciju, kratki film i fotografije pod nazivom ”Nacionalni park Sutjeska – mrtvi kapital ili laboratorij u prirodi”, koji predstavljaju rezultate znanstvenog istraživanja kanjona rijeka Sutjeska i Hrčavka, realiziranog ovog ljeta.
”Glavni cilj istraživanja je bio osigurati jaču argumentaciju koja bi potvrdila naše tvrdnje o važnosti očuvanja najstarijeg nacionalnog parka u BiH i potencijalnom utjecaju izgradnje i rada ovih hidroelektrana na živi svijet”, kazala je u ime Centra za životnu sredinu Iva Miljević, javlja Fena.
Iz tog centra naglašavaju da neće dozvoliti izgradnju hidroelektrana, ni pod kakvim uvjetima.
Biljne i životinjske vrste tih rijeka, kažu, moraju ostati sačuvane, a ljudima koji žive na tom području treba omogućiti takvo razvijanje lokalne zajednice koje neće ugroziti jedinstvenu prirodu Parka.
U sklopu kampanje ”Bitka za Sutjesku” Centar za životnu sredinu se četvrtu godinu bori protiv planirane izgradnje pet hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka koje bi imale znatan negativan utjecaj na živi svijet, što je ovim istraživanjem i potvrđeno, istaknuli su u priopćenju.
Istraživanje su financijski podržali švicarska organizacija Pro Natura/Friends of the Earth Switzerland i ETNAR projekt financiran od Europske unije.

Pošalji ovaj članak prijateljima: