Na vrhu saborske liste potrošnje je Ljubušanin

Uoči početka redovnog zasjedanja Hrvatskog sabora 15. rujna, temeljem podataka objavljenih na stranici Sabora, napravljen je pregled aktivnosti i troškova zastupnica i zastupnika u prvih godinu dana mandata X. saziva.

Kako bi ove informacije učinili preglednijima i lakše pretraživima, iz GONG-a su odlučili uoči sazivanja nove redovne sjednice Sabora napraviti interaktivan pregled za posljednjih godinu dana zasjedanja, od 22. srpnja prošle do 15. srpnja ove godine.

Pet najaktivnijih zastupnica i zastupnika do sada su Mostovi Miro Bulj i Marija Selak Raspudić, slijede zastupnice kluba Centar i GLAS Anka Mrak-Taritaš i Dalija Orešković, te Marijana Petir, nezavisna zastupnica u klubu HDZ-a.

Prema broju članova i aktivnosti pojedinog kuba zastupnika, najaktivnije su se u prosjeku pokazale zastupnice kluba Centar i GLAS, te Mosta, Zeleno-lijevog bloka, HSS-a i Radničke fronte te Hrvatskih suverenista.

SDP i HDZ, kao najbrojniji klubovi, drže prosjek, a ispod tog prosjeka su klubovi Domovinskog pokreta, nezavisni zastupnici, HSLS i Reformisti, IDS, SDSS, HNS i Fokus koji je tek nakon lokalnih izbora formirao vlastiti klub s nekadašnjim Bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom.

Pregled aktivnosti u kojima su se zastupnice i zastupnici najviše istaknuli dostupan je izborom kluba ili imena zastupnice_ka na interaktivnom prikazu aktivnosti, a jedini zastupnik koji od početka mandata 22. srpnja posljednjih godinu dana nije imao zabilježenih nikakvih aktivnosti jest HDZ-ov Vinko Zulim. On je, usprkos tomu, imao troškove u iznosu nešto manjem od 86 tisuća kuna, ponajviše zbog troškova stanarine i odvojenog života budući da dolazi iz IX. izborne jedinice koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i dio Splitske županije.

“Najskuplji” zastupnik u Hrvatskom saboru je HDZ-ov Nevenko Barbarić, zastupnik XI. Izborne jedinice za Hrvate bez mjesta prebivališta u RH.

Ukupni troškovi rada zastupnika u razdoblju od srpnja prošle do srpnja ove godine iznose 6,4 milijuna kuna. Među 162 zastupnice/ka koliko ih je za to vrijeme prošlo kroz Sabor, čak 49 zastupnika nije imalo nikakvih dodatnih troškova. Ovo se odnosi na sve zastupnice i zastupnike Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka od kojih nitko ne prima naknadu za odvojeni život, kao i zastupnice i zastupnike koji ne primaju takvu naknadu u klubovima Centar i GLAS, Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti, HSS i RF te SDSS.

Specifikacija troškova pojedine zastupnice i zastupnika može se dobiti klikom na njihovo ime u interaktivnoj vizualizaciji troškova zastupnica i zastupnika. Podaci Hrvatskog sabora koje ovdje prikazuju dostupni su u otvorenom formatu na linku, uz dodatak informacija o zastupničkim pitanjima i izrečenim opomenama u aktualnom sazivu Sabora. Dva puta godišnje Hrvatski sabor objavljuje podatke o aktivnostima i troškovima zastupnica i zastupnika, ali ne na njihovim stranicama, uz podatke o biografiji, izbornoj jedinici i članstvima, već odvojeno – kao izvještaje o javnosti rada Sabora.