Published On: Sri, ožu 10th, 2021

Na ulazu u jedan hrvatski grad osvanuo plakat koji najavljuje veliki povratak

Prošla je 21 godina od dana kada je iz najsportskijeg malog grada na svijetu, kako mnogi vole nazvati Metković, rukometni klub Metković Jambo osvojio EHF Kup.

U slavnoj generaciji jednog od najboljih hrvatskih klubova svih vremena igrali su Dragan Jerković, Rolando Pušnik, Nikša Kaleb, Mario Bjeliš, Slavko Goluža, Zdravko Medić, Ivica Obrvan mlađi, Davor Dominiković, Siniša Markota, Gyorgy Zsigmond, Renato Sršen, Dario Jagić, i Petar Metličić, a trener im je bio sadašnji izbornik BiH i trener PPD Zagreba Ivica Obrvan.

 

”Uz dužno poštovanje mnogim našim rukometnim i sportskim uspjesima, mislim da je to osvajanje EHF Kupa bilo pravo sportsko čudo. U tim uvjetima, tako malog grada, s tako malim budžetom, to je zbilja nevjerojatna priča. Pri tome je važno reći da je dvije trećine te momčadi poniklo u Metkoviću. A veliki dio njih, usudio bih se reći, je bio temelj onoga što će reprezentacija napraviti 2003. godine u Portugalu. Malo je reći da sam osobno, ali i cijeli grad je ponosan na to djelo”, rekao je Ivica Obrvan.

U Metkoviću su ponikli ili igrali brojni hrvatski rukometni velikani poput Ivana Čupića, Patrika Ćavara, Davora Dominikovića, Slavka Goluže, Blaženka Lackovića, Ivana Balića, Petra Metličića i mnogi drugi.

Prije desetak godina Metković je imao velikih financijskih problema, a danas se natječe u 1. HRL jug. Stanovnici Metkovića jako su vezani uz rukometnog velikana, a plakat koji je osvanuo na ulazu u Metković daje nadu da će se klub vratiti u vrh hrvatskog rukometa.

 

”U siječnju ove godine gledajući Svjetsko rukometno prvenstvo u Egiptu i krah naše reprezentacije svi koji se razumiju u rukomet govorili su kako rješenje za reprezentaciju i napredak rukometa leži u klubovima. Malim hrvatskim klubovima koji su iznjedrili velika rukometna imena na koja smo godinama ponosni. Upravo se to dogodilo i u malom gradu na jugu Hrvatske. Takozvanom ‘najrukometnijem gradu na svijetu’ kako se ondašnji stanovnici vole hvaliti. Metković je grad kojeg znamo po mandarinama, rukometu i po novome, političkim opcijama. Kao ljubitelj rukometa uživao sam prateći rast i razvoj RK Metkovića, a kasnije tugovao zbog kraha.

 

Izgleda da su se Metkovci probudili iz zimskog sna i žele vratiti gledatelje, igrače i rukomet kući. Ja, nadam se i vi, im želimo puno sreće. Pozdrav sa juga Hrvatske”, stoji u poruci čitatelja gol.hr-a koji nam je poslao fotografiju, a želi ostati anoniman.