Published On: Čet, ruj 1st, 2016

NA ULAZU U BiH: Uhićen Jasmin Viković osumnjičen za mučenje i ubojstvo trojice Hrvata u Konjicu

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, prilikom ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine, pripadnici Granične policije BiH, uhitili su osumnjičenog Jasmina Vikovića, zvanog “Jasko”, rođenog 1971. godine u Zavidovićima, državljanina BiH.
Navedeni osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Diverzantskog-izviđačkog voda iz Zenice, Armije RBiH, na području Konjica, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.
On je osumnjičen da je, zajedno s drugim osobama, krajem kolovoza 1993. godine, u mjestu Orahovica, u općini Konjic, sudjelovao u nezakonitom zatočenju trojice civila, starijih osoba hrvatske nacionalnosti, koje su osumnjičeni Viković, kao i drugi pripadnici Armije R BiH višestruko mučili, zlostavljali i premlaćivali, te zatvorili u jedan objekt, gdje su ih nastavili tući i nanositi im teške ozljede posebno u predjelu glave.
Nakon zlostavljanja, jedan civil je preminuo od zadobivenih ozljeda a osumnjičeni je sutradan došao u objekt i pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio preostalu dvojicu zatočenika.
Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj će odlučiti o daljnim mjerama i aktivnostima prema osumnjičenom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Tužiteljstvo BiH vodi istragu u ovom predmetu, tijekom koje su prikupljena saznanja da osumnjičeni više godina boravi u inozemstvu, te je Graničnoj policiji izdana zapovjed da se osumnjičeni uhiti odmah po stupanju na teroritorij BiH.
Tužiteljstvo ulaže intenzivne napore na otkrivanju i procesuiranju počinitelja ratnih zločina, gdje god da se nalaze i u tom procesu ostvaruje suradnju s agencijama za provođenje zakona u BiH i inozemstvu./HMS/