Published On: Ned, ruj 6th, 2020

Na Trgu ispred mostarske katedrale Janjevac Petar Palić preuzima dužnost od biskupa Ratka Perića

Ovoga 14. rujna u Mostaru će biskup Ratko Perić, nakon 27 godina biskupske službe, predati dužnost Petru Paliću, novoimenovanim biskupom Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske dijeceze, piše Dnevni list.

Iz mostarskog Biskupskog ordinarijata već 1. rujna, poslana je okružnica svećenicima, redovnicima i redovnicama, kao i sveukupnom puku hercegovačkih biskupija za duhovnu pripremu kao i slavlje zbog ovog velikog događaja.

Primopredaja biskupske dužnosti na Trgu ispred katedrale

Kako je istaknuto, organizacija crkvenog slavlja primopredaje pastirske službe uvelike će ovisiti o epidemiološkim mjerama, no planirano je da se slavlje održi na Trgu ispred mostarske katedrale.

Za vjernike je predviđen prostor na platou Trga i parkiralištu gdje se taj dan neće parkirati vozila.

Korona-mjere uveliko će odrediti i broj gostiju, a kako se doznaje, iz tih razloga nisu upućivani posebni pozivi političarima.

No, nesumnjivo da ovaj veliki događaj neće proći bez onih koji se natiskivajuu prve “klupske redove” želeći poslati poruku ujedinjenosti sa crkvenim klerom, a posebno u svjetlu približavanja lokalnih izbora – dok za isto kritiziraju druge političare.

Kako je istaknuto u okružnici, dogovorom dosadašnjega biskupa Ratka i novoimenovanog biskupa Petra, crkveni čin primopredaje službe planiran je za blagdan Uzvišenja Svetog Križa i svetkovinu obljetnice posvete Mostarske stolnice Marije Majke Crkve i obljetnicu biskupova ređenja, 14. rujna ove godine, za vrijeme svete Mise u 11 sati.

Također, predviđena je i uočnica 13. rujna, svečana akademije u velikoj dvorani novoizgrađenog Biskupijskog kulturnog centra u Mostaru i predstavljanje knjige biskupa Ratka Perića ‘Pođite i propovijedajte’. Za sve nadbiskupe i biskupe, svećenike, redovnike i redovnice te pozvane goste nakon mise je planiran ručak.

Podsjetimo, odlukom pape Franje od 11. srpnja 2020 msgr. Ratku Periću usvojena je molba za odreknućem od biskupske službe zbog navršene kanonske dobi, a msgr. Petar Palić, biskup hvarski, imenovan je novim biskupom.

Ostaju teška bremena ‘hercegovačkog slučaja’ i ‘međugorskog fenomena’

Biskup Perić odlazi u mirovinu nakon skoro tri desetljeća teškog bremena i neriješenog ‘hercegovačkog slučaja’ i ‘fenomenom međugorskih ukazanja’. Njegov cijeli biskupski mandat bio je prožet sa ta dva teška prijepora. No, on je svojedobno doživio i ozbiljne neugodnosti nakon pokušaja preuzimanja župa sukladno odluci Vatikana, i to od strane pristalica franjevaca koji se nisu željeli povinovati toj odluci.

Skandalozan događaj zbio se 1994. godine kada su biskupa Perića oni faktički oteli iz Biskupskoga ureda u Mostaru i odveli u naselje Cim. Oslobođen je nakon inzistiranja Vatikana i telefonske veze tadašnjega ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška s vodstvom Hercegovačke franjevačke zajednice.

Međutim, unatoč svemu, Perić je do kraja ostao dosljedan u svojim stavovima oko ova dva goruća problema, a kako će se prema njima postaviti novoimenovani biskup Petar Palić ostaje za vidjeti, piše Dnevni list.

Biskup Petar Palić

Biskup Petar Palić je porijeklom iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u Prištini, tadašnjoj Skopsko–prizrenskoj biskupiji. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, na kojem je postigao doktorat iz teologije 2009. godine. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine.

U Dubrovačkoj biskupiji obnašao je slijedeće službe: predstojnika Katehetskog ureda (1996. – 2005.), osobnog tajnika dubrovačkog biskupa (1998. – 2005.), ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika (1999. – 2017.), biskupskog vikara za pastoral (2009. – 2011.), generalnog vikara (2011. – 2017.).

Od 2005. do 2008. upravljao je župom Dobl u biskupiji Graz-Seckau, u Austrija. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Dubrovniku i predsjednik Organizacijskog odbora Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014.

Bio je predstojnik Stolnog Kaptola sv. Marije u Dubrovniku, a bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije 25. siječnja 2017. izabran je za generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije. Govori njemački i talijanski jezik, služi se engleskim, ruskim i makedonskim jezikom.