Published On: Uto, lis. 24th, 2017

Na temelju razgovora s političkim partnerima Hrvati su dali svoj prijedlog izbornog zakona

Krišto i Čolak također su istaknuli otvorenost za svako drugo rješenje kojim se jamči legitiman izbor predstavnika svih konstitutivnih naroda u tijelima vlasti, te su pozdravili i druge preporuke koje idu u smjeru transparentnosti i demokratizacije izbornog procesa.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak razgovarali su sa šefovima političkih odjela Veleposlanstva SAD-a Craigom Conwayem i Izaslanstva Europske unije u BiH Mattom Fieldom.

Razgovarali su o brojnim pitanjima s posebnim naglaskom na Izborni zakon BiH, te potrebu reforme Javnog radiotelevizijskog sustava.

Govoreći o Izbornom zakonu Krišto je kazala da je Prijedlog Izbornog zakona koji je trenutno u proceduri u Zastupničkom domu, a koji su predložili izaslanici Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda, izrađen na bazi razgovora što su se vodili među političkim partnerima i sukladno sadašnjim ustavnim rješenjima te na tragu potpune provedbe odluka Ustavnog suda BiH na principu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Rekla je da bi usvajanje ovog prijedloga Izbornog zakona uvelike relaksiralo odnose, izgradilo povjerenje među političkim akterima, a rješavanjem odluka Ustavnog suda koje se odnose na legitiman izbor predstavnika konstitutivnih naroda otvorio bi se prostor i za rješavanje presuda suda u Strasbourgu, prenosi Fena.

Čolak je istakao da postoji niz varijanti da se iznađe rješenje za izmjene i dopune Izbornog zakona, no nedostatak političke volje kod partnera i uporno skretanje s pravaca koji vode ka rješenjima, nisu dobri za BiH.

Krišto i Čolak također su istaknuli otvorenost za svako drugo rješenje kojim se jamči legitiman izbor predstavnika svih konstitutivnih naroda u tijelima vlasti, te su pozdravili i druge preporuke koje idu u smjeru transparentnosti i demokratizacije izbornog procesa, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću PSBiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer