Na susretu s Papom u katedrali tri svjedočenja o osobnom trpljenju zbog vjere

Tijekom boravka pape Franje u Sarajevu predviđen je i susret s duhovnim zvanjima u sarajevskoj prvostolnici. Zbog nemogućnosti ulaska u prvostolnicu velikog broja svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca veliki dio njih bit će na prostoru ispred katedrale i preko video zida sudjelovat će na ovom liturgijskom slavlja, piše IKA.

Tijekom priprave ovog liturgijskog slavlja, koje je priređeno u obliku kraćeg liturgijskog susreta, predviđena su i tri svjedočanstva zbog proživljenog trpljenja zbog svoga zvanja i svoje vjere. Izabrane su tri osobe koje su tijekom minuloga vremena prošle putom osobnog križnoga puta. Svojim hrabrim držanjem posvjedočile su vjeru u Isusa Krista i pripadnost Katoličkoj Crkvi. Svoje svjedočanstvo pred Svetim Ocem i pred nazočnim duhovnim zvanjima iznijet će svećenik Banjolučke biskupije vlč. Zvonimir Matijević, franjevac Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Puškarić i redovnica iz Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Ljubica Šekerija. Njihov križni put tijekom minuloga vremena i rata na bosanskohercegovačkim prostorima bit će izazov i poticaj svima nazočnima u sarajevskoj prvostolnici.

Sve je spremno za papu: Svjetski mediji pristižu u Sarajevo

Brojni svjetski mediji prenose kako se Sarajevo priprema za posjetu pape. Istovremeno, stotine njih već je pristiglo u glavni grad BiH.

Andrea Gagliarducci, vatikanski analitičar za katoličku novinsku agenciju, prati pohode pape Franje. Posjet BiH je uporedio s posjetima Turskoj i Albaniji, piše N1

“Papa pridaje veliku pažnju istoku Europe, to je neobično i bit će interesantno vidjeti kakvu će papa donijeti ocjenu, jer on dolazi zbog pomirenja i mira. Potiče kulturološke susrete, što je jedna od njegovih glavnih poruka. To je uradio i u Turskoj, pa i u Albaniji. Albaniju je izabrao upravo zbog međureligijskog dijaloga. I sada bira Bosnu. I mislim da je to zbog toga jer želi potaknuti međureligijski i ekumenski dijalog istovremeno”, rekao je Andrea Gagliarducci.