Published On: Sub, sij 11th, 2014

NA ŠTA TURCI SPADOŠE: Nekad begovi i gazde, danas plaćaju da ih prošvercaš kroz Čitluk

Sudac za prethodni postupak Suda BiH potvrdio je optužnicu protiv 13 osoba koje se terete za pripadnost organiziranoj kriminalnoj skupini koja je krijumčarila imigrante iz Turske i Kosova.

 

 

Optužnica tereti Sezaira Abdijia iz Prizrena, Duška Ostojića, Dragana Vujića i Đorđa Jevtića iz Bijeljine, Ratka Filipića iz Šekovića, Zorana Grujčića iz Oštre Luke, Savu Markovića iz Zavidovića, Ozrena Nišića iz Bijeljine, Denisa i Matea Puljića te Branka Petrovića iz Ljubuškog, Danijela Ivoša iz Bugojna i Feđu Jahuru iz Mostara.
Prema navodima optužnice, Abdiji i ostali su, na području općina Bijeljina i Ljubuški, od 26. veljače do 16. travnja prošle godine, kao skupina za organizirani kriminal, izvršili prevođenje migranata preko državne granice, koji nemaju važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice. Članove skupine su sredinom svibnja uhitili pripadnici Granične policije u međunarodnoj akciji kodnog naziva “Jug” zbog sumnje da su dogovarali i organizirali krijumčarenje Kosovara i Turaka preko Srbije, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Europe. Tada je pretreseno 14 lokacija u Bijeljini, Mostaru, Čitluku, Ljubuškom, Grudama i Bugojnu, uz potporu pripadnika MUP-ova Zapadnohercegovačke i Srednjobosanske županije.

 

Jedan u pritvoru

 

Tijekom istrage se moglo čuti da su Abdiji i Ivoš navodno, zajedno s ostalim osumnjičenima, od siječnja do travnja vodenim i kopnenim putem prebacili ukupno 35 migranata.
Migranti nisu imali dopušteni boravak u tim zemljama, a osumnjičeni su od njih za prebacivanje uzimali ugovorene novčane naknade.
Od svih optuženih, samo Abdiji se nalazi u pritvoru. Ova mjera je bila određena i Danijelu Ivošu kada je uhićen, ali mu je kasnije pritvor ukinut te izrečene mjere zabrane.

 

H.Rovčanin | Dnevni list

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare