Published On: Sub, svi 26th, 2018

NA ŠTA JE PONOSAN NERIN DIZDAR: Falsificirani direktor, fizički napadi, udvostručene plaće, zloupotreba novca


Na svom facebook profilu Nerin Dizdar objavio je hvalospjev o Fondu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a počeo ga je tako što je izrazio ponos što je dio tima zaposlenih. Međutim, činjenice mu ne idu u prilog
Na čelu tima Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, na koji je član Glavnog odbora SDP-a Nerin Dizdar izuzetno ponosan, nalazi se falsifikovanjem izabrani direktor Ahmet Baljić (SDA). Direktorsko mjesto Baljić je dobio tako što je falsificirao potvrdu o radnom iskustvu.
Na konkursu za mjesto direktora, za razliku od Baljića, aplicirale su i osobe sa invaliditetom koje su ispunjavale sve navedene uslove konkursa. To ni tada, a ni sada ne predstavlja problem za SDP. Umjesto krivične prijave tadašnja Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem (SDP) imenuje Baljića na mjesto direktora Fonda. Da bi vratio uslugu kolegama iz SDP-a Ahmet Baljić zapošljava Nerina Dizdara na mjesto svog savjetnika.

Koliko tim na čelu sa Ahmetom Baljićem (SDA) i Nerinom Dizdarom (SDP) zaista radi na pomoći osobama sa invalidetom najbolje pokazuje činjenica da ih je u Fondu bilo zaposleno troje. Samira Krivića, osobu sa 90 postotnim invaliditetom, Ahmet Baljić optužio je za fizički napad. Tu nije stao pa mu je uručio otkaz dok je bio na bolovanju. Ristu Nišića, osobu sa stopostotnim invaliditetom, Baljić je prvo degradirao na poslu a zatim mu uručio opomenu pred otkaz. Ponosni Nerin Dizdar nije stao u odbranu svojih kolega već svog direktora.

“Po prvi put ću ovim putem iskazati lični ponos što sam dio tima koji je budžet institucije u kojoj radim uvećao za čak 200% u zadnje tri godine” započeo je Dizdar hvalospjev o Fondu.

Prvo što je uvećano u budžetu Fonda, odmah nakon imenovanja Ahmeta Baljića, bile su plate i naknade za zaposlene. Prema podacima Finansijske policije FBIH troškovi zaposlenih u 2014. godini iznosili su 633.969 KM. Početkom 2015. godine Ahmet Baljić dolazi na mjesto direktora. Troškovi zaposlenih u Fondu u 2015. godini iznosili su 1.321.812 KM! Stoga ne treba da iznenađuje ponos Nerina Dizdara što je dio tima zaposlenih u Fondu!

Nadalje, povećanje budžeta za 200 posto bilo je neophodno kako bi sve novosnovane firme rodbine, prijatelja i stranačkih kolega mogle dobivati poticaje iz budžeta Fonda.

Zapisničar Dizdar

Da bi se opravdao zbog ovakvih dodjela poticaja, Dizdar navodi da “sav taj novac raspoređuje se odlukom sedmočlanog Upravnog odbora”. U odluci o imenovanju komisije za vrednovanje programa po javnim pozivima za 2017. godinu jasno su navedeni zadaci komisije. Imenovani članovi komisije Nerin Dizdar, Nejra Šabić i Mirsad Muftić imali su zadatak da vrednuju prispjele programe i utvrde prijedloge za raspodjelu sredstava.

A da su o svemu odlučili upravo članovi Komisije, najbolje govori i činjenica da je Upravni odbor  po pozivu iz oktobra, bez izmjena, odobrio sredstva baš onako kako su ih Dizdar i kolege “predložili”.
Nerin Dizdar bi to bar trebao da zna jer  je na sjednici Upravnog odbora, kada se odlučivalo o prijedlogu komisije, bio zapisničar.
Štivo za one koji znaju čitati

Dizdar je dalje nastavio da “sav novac Upravni odbor raspoređuje prema jasnim kriterijima i unaprijed definisanim obračunskim okvirima”. Da ne govori istinu već su ranije utvrdili i revizori Ureda za reviziju institucija FbiH navodeći da “pojedini kriteriji za vrednovanje programa i projekata nisu razrađeni ni upotrebljivi za objektivnu ocjenu programa i projekata, te se ukupan broj bodova po istim računa kao prosječna ocjena svih članova komisije za vrednovanje, dakle na osnovu subjektivne ocjene. “ Tu revizori nisu stali pa su naveli da “nisu utvrđeni kriteriji, niti je izvršeno rangiranje i bodovanje pristiglih aplikacija. Ne može se potvrditi opravdanost raspodjele sredstava dva puta u toku godine, po dva javna poziva”, te da je to uticalo na kršenje odredbi Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

“Svaki fening mora biti namjenski utrošen i utrošak opravdan.”, kaže Dizdar. Demantovali su ga, opet, revizori  Ureda za reviziju ali i Finansijska policija. Oni su utvrdili da od osnivanja Fonda određene firme dobijaju sredstva iako su ih ranije zloupotrijebila. Većina tih firmi sredstva su dobila i u 2017. godini- Apel promet, Slavuj, Nota Bene, Naš pogled o čemu će Žurnal uskoro pisati.

Iste firme u 2016. godini novac su trošile  za nabavku sprava za fitness klubove, voća i povrća za prodavnice te materijala za suvenirnice. Isto je potvrdila i Finansijska policija FBiH.

“Zato je ova institucija uspješno prošla niz kontrola kojim je bila izložena, od revizija, inspekcija, finansijskog nadzora…”. Za Nerina Dizdara mišljenje sa rezervom koje je dao Ured za reviziju institucija FBIH u Finansijskom izvještaju za 2016. godinu je očigledno znak uspješnog poslovanja. A koliko je uspješno procijenite sami, čitav izvještaj dostupan je na ovom linku.

Samo neki od detalja koje je utvrdila Finansijska policija su da je Upravni odbor dvije godine radio bez saglasnosti Vlade FBiH i zato su još primali i mjesečne naknade od 800 do 960 KM. Bez obzira na tu činjenicu neki od njih, Sabina Čano, Ana Šimunović, Ivan Perić još uvijek su članovi Upravnog odbora Fonda.

Dolaskom Ahmeta Baljića na mjesto direktora Fonda naknade članovima UO rastu pa je tako od 20.10.2015. godine iznosila 1.100 KM za članove i 1400 KM za predsjednika UO. Naknade su isplaćivane fiksno bez obzira koliko sastanaka održe u jednom mjesecu. Naknade za rad članova Nadzornog odbora iznosile su 800 KM dok za predsjednika 840 KM. Isplaćivane su iako nisu ni imali zaključene ugovore o rad sa Fondom.

Tako je od 2011. do 30.6.2016 predsjedniku i članovima Nadzornog odbora iz Fonda isplaćeno 304.946 KM. O svim zloupotrebama u Fondu koje otkrila Finansijska policija  Žurnal će uskoro opširnije pisati.

“Na kraju, posebno mi je drago kada se dio sredstava koja raspoređuje Upravni odbor ove institucije doznači u moj rodni kraj”, kaže Dizdar.

FIRME NA DIZDAREVOJ ADRESI
U Stocu, rodnom gradu Nerina Dizdara, na adresi Hrvatskih branitelja bb registrovane su tri firme, uključujući i firmu Dizdarevog rođaka, koje su od Fonda dobile više od 300.000 KM. Nakon što je dobio više od 100 hiljada maraka, vlasnik jedne od tih firmi Luka Raguž postao je član SDP-a BIH. Adresa Raguževe firme Mil Company je “Hrvatskih branitelja bb” Stolac. Kućna adresa  adresa Nerina Dizdara je “Hrvatskih branitelja bb” Stolac. Socijaldemokrata Dizdar već će naći način da se opravda, bar javnosti. Upravnom odboru ne treba, oni su ga opravdali navodeći da je to “duga ulica.”

“Logično je da je tako”, potvrdit će Dizdar objašnjavajući da su “zakonitost, transparentnost i nadzor  osnovni principi rada. Na galamdžije kojim je upiranje prstom u druge vrhunac ‘društvenog doprinosa’, to sam rekao i prije, riječi trošiti neću.”

Azra Omerović l (zurnal.info)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare