Na spomen-obilježju na lokalitetu Rije-Rankovići odana je počast stradalim hrvatskim vojnicima i civilima koje su 1944. godine pogubili partizani. Počast su odali članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-HB Novi Travnik, predstavnici vlasti, politike i Oružanih snaga BiH, kao i brojni građani procesijom od župne crkve, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju. Od tada […]

" />
Published On: Ned, lis 20th, 2019

Na spomen obilježju “Rije” obilježena godišnjica stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu

Na spomen-obilježju na lokalitetu Rije-Rankovići odana je počast stradalim hrvatskim vojnicima i civilima koje su 1944. godine pogubili partizani.

Počast su odali članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-HB Novi Travnik, predstavnici vlasti, politike i Oružanih snaga BiH, kao i brojni građani procesijom od župne crkve, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju.

Od tada je današnji datum znan kao travnička tragedija, a spomen-obilježje u Rijama u Župi Svetog Josipa Rankovići, jedino je registrirano spomen-obilježje ubijenim hrvatskim civilnim i vojnim žrtvama Drugog svjetskog rata u BiH.

Prema nekim procjenama više od 300 Hrvata dovedeno je i svirepo ubijeno na lokalitetu Rije, te zatrpano u šest masovnih grobnica koje još uvijek nisu istražene. Osim toga, procjene govore da je na području Travnika, Novog Travnika i Viteza u tom stravičnom zločinu u samo tri dana ubijeno i više od tri tisuće zarobljenih i ranjenih hrvatskih vojnika, civila, bolesnika u travničkoj bolnici, a i nemali broj travničkih Muslimana.

Po mnogim tvrdnjama povjesničara, Travnik je u Drugom svjetskom ratu, bio

najveće hrvatsko stratište u BiH.

Svetu misu predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij.