Published On: Fri, Jul 24th, 2020

Na Rostovu pronađeno još jedno tijelo

Ekshumacija se nastavlja idući tjedan, pretražit će se sve sumnjive lokacije

Nakon pronalaska posmrtnih ostataka tri kompletna tijela u četvrtak  na Rostovu, drugog dana ekshumacija koje se po nalogu Tužiteljstva BiH provode na području Bugojna, pronađeno je još jedno tijelo zamotano u vojničku deku kakve su, prema svjedočenjima preživjelih, imali zatočenici logora tzv. Armije BiH u Bugojnu.

Tijelo bez sumnje pripada  nekomu od nestalih Hrvata iz Bugojna, a pretpostavlja se da je riječ o nekom od 19 zatočenika bugojanskih logora kojima se nakon nasilnih odvođenja iz logora prije 27 godina gubi svaki trag.

„Zasad su na lokalitetu Rostova ekshumirani posmrtni ostatci četiri osobe, tri prvog te jedna drugog dana ekshumacije. Prva  tri tijela ekshumirana su iz masovne grobnice, a četvrto je pronađeno u njezinoj neposrednoj blizini. Mi posao na Rostovu  nismo završili, on se nastavlja idućeg tjedna i trajat će sve dok ne pretražimo svaku sumnjivu lokaciju. Pronalazak četiri tijela veliki je uspjeh, ali je pred nama još posla“, kazao nam je Marko Jurišić, član Kolegija Instituta za nestale osobe BiH.

Po njegovim riječima, lokalitet Rostova za vikend tijekom kojeg se prekidaju ekshumacije, osiguravat će policija kako se ne bi dogodilo da bilo tko, namjerno ili slučajno, uništava dokaze i tako onemogući najprije obiteljima nestalih da nakon dugogodišnje agonije dostojno pokopaju nestale članove obitelji, a potom i pravosudnim tijelima da na temelju ključnih dokaza procesuiraju odgovorne za ovaj monstruozan i godinama pomno skrivan zločin.

Podsjećamo, prilikom radova na privatnoj parceli u blizini Ski centra Rostovo nadomak Bugojna prije nekoliko dana slučajno su otkriveni ostatci lubanja dvije osobe kao i osobni predmeti koji su upućivali na to da pripadaju Hrvatima koji su nasilno odvedeni iz logora tzv. Armije BiH tijekom rata u Bugojnu. Na dva lokaliteta dosad su pronađena četiri tijela koja će se po završetku identifikacije DNK metodom predati obiteljima radi pokopa. Prema iskaznici Međunarodnog crvenog križa pronađenoj uz jedno od ekshumiranih tijela, pretpostavlja se da jedan od pronađenih skeleta pripada Zoranu Galiću.

Zanimljivo je da je početak ekshumacija obilježilo imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH, osobe koja se tereti po zapovjednoj odgovornosti za etničko čišćenje Bugojna, progon 15 tisuća Hrvata, ali i otvaranje logora , torture i nasilna odvođenja.  Hoće li pronalazak tijela kao ključnih dokaza, uz izlazak na vidjelo dokumenta koji potvrđuje da je protiv Cikotića nezakonito obustavljen postupak, skratiti Cikotiću  ovaj put mandat u ministarskoj fotelji, ostaje za vidjeti. Na potezu je ponovno Tužiteljstvo BiH koje je dobilo novu priliku ispraviti nepravdu prema hrvatskim žrtvama Bugojna.

AP/artinfo.ba