Published On: Uto, ožu. 27th, 2018

NA PRVOME MJESTU UMJETNIK: Zmaj od Šipova pustio stoku u grad

”Neobična i bizarna situacija odvija se na ulicama Šipova, gdje se krdo krava, bikova, ali i konja opušteno kreće glavnim ulicama ove općine, pokušavajući da se domogne bilo kakve hrane te građane dovodi u opasnost”, objavile su Nezavisne novine navodeći kako se, po tvrdnjama Šipovljana, radi o nekoliko desetina zapuštenih životinjama vlasnika Ilije Grahovca, javnosti poznatog kao Zmaj od Šipova.

Iz inspekcije kažu da više ne znaju šta im je činiti, jer on ignorira prekršajne naloge, a ignorirao je i novinare.

Banjalučke novine tvrde kako ovo nije prvi put da gladne krave, bikovi i konji u potrazi za hranom silaze sa snijegom prekrivenih pašnjaka, gdje ih i zimi ostavlja, i tako gladne hodaju ulicama zauzimajući glavne prometnice i dovodeći u opasnost vozače i pješake, a posebno djecu.

”Na snimkama i fotografijama se jasno vide bikovi i krave koji opušteno ulaze u kružni tok dok pored njih trče djeca, te kako životinje traže bilo kakvu zelenu travku tik ispred općinskih institucija”, pišu Nezavisne novine dodajući i ispovijest jedne mještanke koja se od straha paralizirala kad su joj Zmajeve životinje upale u dvorište.

Rajko Vujnić, šef Odjela za inspekcijske poslove u općini, potvrdio je za Nezavisne da je ovaj problem vrlo specifičan te da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti i potražili pomoć policije, jer sami ne mogu riješiti neprijatnu situaciju sa stokom Ilije Grahovca.

”Nije to prvi put, mi smo mu i ranije upućivali prekršajne naloge, ali radi se o jednoj specifičnoj ličnosti i jako je teško s njim surađivati. Pisali smo prekršajne naloge, izdali rješenje o zabrani, ali, znate, radi se o čovjeku kojem ništa ne znači prekršajni nalog”, kazao je Vujnić.

Dodaje da su tokom vikenda ponovo reagirali u suradnji s policijom te da su inspekciji vezane ruke jer fizički nisu u mogućnosti ukloniti životinje s ulica.

“On obeća da će ih odvesti negdje dalje od grada, čak ih jedno vrijeme zimus nije bilo, ali, evo, opet su se vratile sada kako je pao snijeg i nemaju hrane”, kaže Vujnić. Na ovaj problem ukazao je i Zlatko Keleč, samostalni vijećnik u Skupštini općine Šipovo, koji je veterinar, te je putem otvorenog pisma apelirao da se pod hitno poduzmu mjere i stoka skloni s ulica.

“Zašto se ništa ne poduzima po pitanju posljednjih dešavanja, gdje raspuštena goveda slobodno hodaju ulicama našeg lijepog grada i iz kojih razloga životinje lutaju gradom? Postavljam pitanje dokle više da budemo predmet izrugivanja? U ime svih građana apeliram na one koji su nadležni da vrate Šipovu dostojanstvo radi budućih generacija”, naglasio je Keleč za Nezavisne./HMS/