Na prijetnje s istoka Hrvatska spokojna, a Srbija uvjerena u napad islamista

Videouradak s islamističkim porukama svim zemljama proisteklim iz bivše Jugoslavije izazvao je dosta reakcija, jer je to prva poruka ISIL-ove produkcije posvećena samo zemljama u balkanskom okruženju.

Prenijeli su je svi mediji, uz različite reakcije.

Stihovi posvećeni Hrvatskoj glase: Raduj se, o Kroatija, past će ti demokratija, Božji zakon, pravda svima, mi smo islamski hilafet. Srbiji je namijenjena žešća poruka: Raduj se, o ti Srbija, bit ćeš dio na islamija iako ti to ne prija, mi smo islamski hilafet. Zatim slijedi: Raduj se, o Crna Goro, dolazimo mi uskoro. Bit ćeš naše mjesto novo, mi smo islamski hilafet. Bosna i Hercegovina, eto vam mudžahedina, past će glave murtedina, mi smo islamski hilafet. Radujte se Albanija, Kosovo, Makedonija, vratit ćemo vam šerijat, mi smo islamski hilafet. Piše Slobodna Dalmacija.

Nasmijala ga Crna Gora

Na kraju ide i prigodno slovo američkom predsjedniku: Raduj se i ti Obama, pobjeda pripada nama, mi smo sinovi islama, mi smo islamski hilafet.

Vjersku pjesmu, ilustriranu crnom kartom osvajanja, pjeva mlađi školovani glas koji bi se po akcentu i izgovoru lako mogao povezati sa Sandžakom, ili istočnom Bosnom i Hercegovinom. Čini se da nije riječ o nekome tko je jezik naučio izvan bivše države.

Čak i ne zvuči prijeteći. U jednom trenutku pjevač se, spominjući Crnu Goru, jedva suspregnuo od smijeha. Nešto mu je očito bilo komično u prijetnji najmanjoj državi u regiji.

Prve reakcije u našoj javnosti bile su mlake. Mediji su za mišljenje pitali stručnjake za terorizam, koji su kazali da poruku ne treba doživljavati preozbiljno, jer se, kako tumače, takve poruke s prijetnjama emitiraju prilično često.

Video je najjače odjeknuo u Srbiji i Republici Srpskoj, gdje već dulje vrijeme razglabaju o opasnostima islamskog terorizma pod firmom ISIL-a, a pojedine epizode kao što je bio napad na policiju u Zvorniku smatraju uvodom u trajnu kampanju islamskog kalifata. U tu priču svrstavaju i obračun makedonske policije s teroristima u Kumanovu. Po njima, to je tek početak. Tamo već barataju s preciznim prognozama. Po njihovim očekivanjima, temeljenim na tajnim službama, ali i procjenama ruskih, njima savezničkih izvora, teroristi bi trebali krenuti u akciju koncem kolovoza, to jest početkom rujna, a najugroženiji su dio Kosova na kojem žive Srbi, uža Srbija i Republika Srpska.

Sumnjivi mađarski zid

Čak i državne agencije s vremena na vrijeme puštaju tekstove o globalnom terorizmu koji će udariti već sutra. Početak gradnje graničnog zida prema Srbiji tumače kao jasnu poruku Mađarske da će učiniti sve da spriječi širenje terorističkih napada.

Srpski mediji se osim toga pitaju zašto izbjeglice ne bježe u Hrvatsku, najbližu zemlju EU-a, nego ostaju kod njih, što onda tumače zavjerom i dugo i pomno planiranom destabilizacijom. Srbija se mjesecima oštri za obračun s unutarnjim i vanjskim ISIL-om. Kao da će uskoro u novi kosovski boj.

Svaku prijetnju terorizmom, makar ova prva videoporuka posvećena ekskluzivno bivšim jugodržavama izgledala tragikomično, hrvatske službe morat će uzeti ozbiljno, posebno tijekom ljetnih mjeseci kad bi svaki incident mogao ozbiljno ugroziti sezonu i imidž sigurnog turističkog domaćina.