Published On: Thu, Sep 24th, 2015

Na pragu smo najvećeg arheološkog otkrića u povijesti?

Tim stručnjaka, s britanskim arheologom Nicholasom Rivsom na čelu, ući će u Tutankamonovu grobnicu 28. rujna i ispitati da li se iza sjevernog zida nalaze tajna vrata.
Reeves je u kolovozu objavio studiju u kojoj tvrdi da je pronašao dokaze o tome da je čuvena egipatska kraljica Nefertiti sahranjena u grobnici svog pastorka Tutankamona. Rezultati službenog ispitivanja bit će objavljeni tek na konferenciji u Kairu, nakon dovršetka radova.
Ako Rivs teorija točna, to će rješiti čitav niz nedoumica o Tutankamonovoj grobnici, koje su desetljećima mučile stručnjake.

Na primjer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi u njegovoj grobnici. Sama grobnica smještena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi.
Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od predvorja cijele grobnice, što je isto tako bilo neuobičajeno za to vrijeme.
U kombinaciji sa slikama, Reeves smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pretincu mjesto za Tutankamona kao “grobnica unutar grobnice”.
Zid iza kojeg je, prema njegovom mišljenju, grobnica čuvene lijepe kraljice Nefertiti, ukrašen je religijskim motivima, možda u obredu koji je Nefertiti trebao poslužiti kao “onostrana” zaštita.
“Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti”, piše Reeves, a prenosi Yahoo News.
Nefertiti, čije ime znači “ljepotica je stigla”, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Amenhotepa III u 14. stoljeću prije Krista.
Ona je sa suprugom ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovirala umjetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima.
Njezina titula znači da je vjerojatno imala i vladarsku funkciju te da je poslije Ehnatona smrti bona bila faraon.
Ipak, unatoč njenom izuzetnom statusu, smrt i mjesto gdje je sahranjena ostali su misterija do danas.
Ako Reeves u pravu, skrivena grobnica vjerojatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove.
“Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u povijesti”, rekao je Reeves za magazin “Ekonomist”.
(b92)