Published On: Sun, Jun 30th, 2013

Na pragu EU, o Sanaderu i Tuđmanu ni riječi

ZAGREB – Sutrašnji 1. srpnja će u hrvatskoj povijesti biti upisan kao dan kada je ta država postala 28 članica Europske unije, ali na svečanostima tim povodom malo tko danas spominje Franju Tuđamana ili zasluge Ive Sanadera, ocjenjuju hrvatski mediji.

Zagrebački portal 24sata.hr objavio je komentar u kojem konstatira da je nekadašnji premijer Ivo Sanader, koji će svečanost ulaska Hrvatske u EU dočekati u ćeliji remetinečkog zatvora, postao “onaj čije se ime ne spominje”, a da je na grob prvog predsjednika nezavisne Hrvatske u tišini samo položen vijenac.

Sanaderovo ime, kako se primjećuje, nije spomenuto ni na svečanoj saborskoj sjednici, ni na dodjeli priznanja bivšim premijerima za vođenje pregovora.

Podsjeća se da je predsjednik Ivo Josipović dodijelio Povelju Republike posthumno Ivici Račanu i Jadranki Kosor, koju je hvalio da je “stisnula gas” i dovršila pregovore. Kosor je podsjetila na rad Ivice Račana, koji je bio premijer od 2000. do 2003. i zaslužan za uspješno zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dodaje se u komentaru.

“Zaista mi je velika čast da u ime obitelji Račan i svoje zahvalnim. Ovu nagradu dijelimo sa stotinama, možda i tisućama onih koji su utkali svoje znanje, vjeru i snagu u ovaj projekt”, rekla je Kosorova, ne spomenuvši Sanadera kao da “on nije čovjek koji je otvorio pregovore Hrvatske s EU “, prenosi portal.

“Kao da nije riječ o čelniku stranke za kojeg je na izborima lobirala jedna Angela Merkel i hvalili ga brojni europski državnici. Kao da nije riječ o političaru koji je jedine zasluge u svom mandatu prisvajao baš na europskom projektu”, navodi portal.

Podsjeća se da je Sanader “otvorio pregovore, uhitio Gotovinu, forsirao europski imidž Hrvatske, prisilio liberalne medije da prešućuju slučajeve korupcije samo da bi ga podržavali na tom europskom putu …”

Ukazuje se, međutim, i da Sanader nije jedini čije ime je prećutano.

Lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka zaboljelo je to što u govorima povodom ulaska Hrvatske u EU nije spomenuto ime Franje tuđe.

“To nije dobro”, rekao je šef HDZ-a. “Ovo je veliki svečani trenutak i ne bismo ga htjeli kvariti. Međutim, mi smo u našem programu ’89, ’90. Imali euroatlantske integracije, na kojima je Tuđman inzistirao”, naveo je on.

Karamarka je, kako se navodi, zaboljelo i to što nije bilo ni “minuta šutnje” za tuđe, čovjeka koji je bio prvi hrvatski predsjednik i koji je “odnieli pobjedu u Domovinskom ratu”.

“Hrvatska tako u Europsku uniju ulazi iskrivljene političke povijesti. Bez jednog šefa države i jednog premijera. Valjda današnja vlast misli da je to primjerenije nego kritički se postaviti prema njihovu političkom nasljeđu”, navodi portal.