Published On: Pet, ruj 14th, 2018

NA POPISU SE IZJASNIO KAO “OSTALI” I SADA VARA DRŽAVU: Hrvatska republikanska stranka poziva OHR da objasne Komšićevu kandidaturu

Hrvatska republikanska stranka (HRS) predstavila je u četvrtak u Mostaru svoj izborni program čiju osnovu, po riječima predsjednika te stranke Slavena Raguža, čini prijedlog ustavnih, gospodarskih i društvenih reformi, te prijedlog rješenja problema braniteljske populacije.

Profesor Marko Tokić kazao je kako Hrvati stalno prolaze kroz reciklažu istih političkih ideja i obećanja te je grupa intelektualaca i domoljuba odlučila podržati HRS s namjerom da od njega napravi vodeću političku opciju u ovom narodu.

“Zbog odluka međunarodne zajednice i hrvatskih predstavnika u vlasti koji su nedovoljno odlučni, mi Hrvati zapravo neprestano izlazimo na popis stanovništva, a ne izbore.

Molio bih OHR da nam objasni legitimitet i legalitet Željka Komšića u posljednja dva izbora, jer jednostavnim prebrojavanjem jasno je da ga hrvatski narod nije izabrao. Ako ne mogu to obrazložiti, onda neka kažu kako se čovjek koji se na prošlom popisu izjasnio kao Ostali sada kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva”, zapitao se Tokić.

On je kazao da se zbog toga nisu ni kandidirali u kantonima u kojima prijeti rasipanje hrvatskih glasova. Istaknuo je da su posebno nezadovoljni hrvatskim predstavnicima u tijelima vlasti koji uspješno brane osobne interese, a samo povremeno interese naroda koji ih je birao.

Govoreći o gospodarskoj reformi, Raguž je kazao kako je HRS svoj prijedlog o gospodarskoj reformi utemeljio na drastičnoj fiskalnoj reformi te da se, između ostalog, zalaže za ukidanje svih fiskalnih i parafiskalnih nameta te za ostavljanje isključivo onih poreznih davanja koja će omogućavati egzistencijalni život administracije.

– Tom fiskalnom reformom napravili bi uvod u regulacijsko-restriktivne mjere uvoza na način da se uvede varijabilna stopa PDV-a – kazao je Raguž na konferenciji za novinare.

Kada su u pitanju društvene reforme, Raguž kaže kako će se ta stranka, uz ostalo, zalagati za reformu školskog sustava, za rješenje za hrvatski RTV servis “po realno izvedivom supstidijarnom modelu te za rješenje statusa kulturno-sportskih institucija”.

O administrativno-teritorijalnom prijedlogu za preustroj BiH govorio je zamjenik predsjednika HRS-a Slaven Bevanda, koji je, između ostalog, kazao kako taj prijedlog obuhvaća višefazni preustroj te kako je njihova namjera da na načelima Washingtonskog sporazuma krenu s preustrojem FBiH.

Tajnik Udruge Hrvatska zvona Petar Kolakušić predstavio je prijedlog rješenja pitanja problema braniteljske populacije, istaknuvši kako će se zalagati za vraćanje dostojanstva braniteljima kroz programe socijalne reintegracije te da je, između ostalog, potrebno pronaći učinkovit proces revizije a okončati postojeći, onemogućiti političke optužnice i uraditi reformu Ministarstva branitelja FBiH.

– Zalagat ćemo se za povećanje udjela sredstava iz određenih fondova kako bi poticali razvoj poduzetništva, zadrugarstva branitelja koji bi samozapošljavanjem stjecali određenu dobit za skrb o svojoj obitelji, a time imali i određenu radnu terapiju koja bi im pomogla u preživljavanju i nošenju s određenim traumama koje su doživjeli – kazao je Kolakušić.

Na konferenciji je istaknuto kako će se Hrvatska republikanska stranka na listopadskim izborima natjecati za skupštine Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije te za Parlament FBiH.

Na listama se, uz članove HRS-a, nalaze i članovi Udruge Hrvatska zvona te Čapljinske neovisne stranke.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare