Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Na pomolu nova kriza: Upitno da li je vlast u Federaciji BiH ikada uspostavljena

Must Read


Nakon što je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti saziva Doma naroda Parlamenta FBiH postavilo se pitanje da li je vlast u Federaciji BiH ikada konstituirana.
Odluka Ustavnog suda BiH mogla bi izazvati krizu u entitetu s obzirom na to da bi osporila sve zakone i imenovanja počevši od predsjednika i potpredsjednika, Vlade FBiH pa do članova upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima.
Predsjednik manjeg bh. entiteta je, kao reakciju na činjenicu da je Ustavni sud BiH odlučio da je obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a neustavno, najavio upućivanje apelacije Ustavnom sudu BiH zbog činjenice da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituiran u skladu s Ustavom FBiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, što je predstavljalo ustavnu obavezu.
On je najavio da će biti traženo da se ponište svi zakoni i odluke koje je ranije donio Parlament FBiH, što bi moglo izazvati neviđenu krizu u državi s obzirom na to da bi dovelo pod znak pitanja općenito uspostavljanje vlasti u entitetu.
Slaviša Šućur predsjednik Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kazao je za Klix.ba kako su svi u FBiH svjesni tog problema još od trenutka kada je Ustavni sud FBiH donio presudu kojom je odbacio apelaciju Kluba Srba vezano za Zakon o državnoj službi FBiH.
“Njihovo tumačenje je tada bilo suprotno od svih tumačenja koja je do sada davao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i po kojima je funkcionirao Dom naroda Parlamenta FBiH i klubovi unutar njega, a to je da su mjerodavne većine od izabranih delegata”, rekao je Šućur.
Objasnio je kako je Ustavni sud FBiH u odluci precizirao kako smatra da to nije tako nego da je Ustav FBiH jasno precizirao da je broj delegata u svakom od klubova naroda mora biti po 17 i da saziv Doma naroda FBiH mora imati 58 delegata. Inače, Kluba Srba u ovom sazivu Doma naroda FBiH ima 13 delagata.
“Kao logična posljedica svega toga davno se još postavilo pitanje da li je izvršna vlast u FBiH formirana u skladu sa Ustavom FBiH. Klub Srba tada je predložio za potpredsjednika FBiH Milana Dunovića kako bi izašao u susret i odblokirao procese u entitetu. Iza Dunovića je prema važećim tumačenjima stala većina od sedam delagata jer je broj izabranih 13. Prema tumačenjima Ustavnog suda FBiH za njih je većina isključivo devet delegata”, kazao je Šućur.
Odluka Ustavnog suda FBiH, kako kaže, rezultirala je time da je upitno da li je Dom naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i kompletna vlast uopće konstituirana.
“Ako se to nije dogodilo onda se postavlja pitanje da li je taj Dom uopće imao pravo da odlučuje. Čitav niz zakona i odluka je donesen većinom koju je činilo manje od 30 delegata što je potrebno prema tumačenju Ustavnog suda FBiH, dok je za to prema tumačenju rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH bilo potrebno 28 delegata”, istakao je Šućur.
On je podsjetio da je Klub Srba u više navrata upozoravao na problem u vezi sa sazivom Doma naroda Parlamenta FBiH.
“Mi smo mogli pokrenuti tu apelaciju i napraviti problem, ali nam to nije bio cilj. Odgovorno smo rekli da ne želimo tu vrstu krize iako smo imali puno pravo da podnesemo zahtjev za ocjenu ustavnosti s obzirom na način ponašanja Kluba Bošnjaka i Kluba Hrvata prema nama. Mi to nismo željeli uraditi, ali smo upozoravali da bilo tko i bilo kada može pokrenuti to pitanje i izazvati ogromne probleme i nesrazmjernu krizu”, kazao je Šućur.
Ističe kako ne može prejudicirati odluku Ustavnog suda BiH, ali da postoji realna opasnost od krize ako državni ustavni sud uvaži raniju odluku entitetskog ustavnog suda i presudi da vlast u FBiH nikada nije uspostavljena.
“Cijeli lanac se dovodi u pitanje od predsjednika, potpredsjednika i Vlade FBiH. Visoki predstavnik je mogao jednostavno riješiti tu situaciju i ja sam OHR upozoravao na to. Bojim se da ćemo ako Ustavni sud BiH presudi tako kako se traži u apelaciji da ćemo imati jednu pravnu krizu ili će visoki predstavnik morati intervenisati i to spriječiti”, zaključio je Šućur.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Murphey Pristaje na Gotovinsku Isplatu Plaća: “Ali 10% Meni!”

U bizarnom preokretu diplomatske sapunice, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, pristao je na prijedlog HDZ-a o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -