Published On: Mon, Jul 3rd, 2017

NA POMOLU NAJSMEŠNIJI RAT U ISTORIJI: Slovenski vojnici odbijaju napustiti hrvatsku bazu, Ljubljana poslala ultimatum – Hrvati u šoku! (VIDEO)

Iako se vojni objekt na Svetoj Geri, gdje se nalaze slovenski  vojnici, prema arbitražnoj presudi nalazi na hrvatskoj teritoriji, Slovenija ih sa tog položaja još neće povući jer je primjenu odluke na terenu potrebno dogovoriti s hrvatskom stranom, izjavio je slovenski premijer Miro Cerar.

Na sjednici vlade u petak, na kojoj je Slovenija potvrdila da će poštovati presudu Arbitražnog suda donijetu dan ranije i istaknula da to isto očekuje i od Hrvatske, bilo je riječi o konkretnim pitanjima, kao što su kada će se slovenska vojska početi povlačiti sa Svete Gere.

“To se za sada neće dogoditi”, rekao je Cerar u intervjuu za Slovenski radio, a prenosi Hina.

Arbitražni sud je u četvrtak objavio odluku da se Sveta Gera, vrh Žumberačke gore, u čijoj blizini se nalazi vojni objekt nekadašnje JNA, a koji je posle 1991. godine zauzela slovenska vojska, nalazi na hrvatskoj teritoriji.

Sud je istovremeno priopćio da nema jurisdikciju da odluči o hrvatskom zahtijevu da slovenski  vojni kompleksi ne smiju ostati u Hrvatskoj.

Pored te odluke, stalni arbitražni sud u Haagu odlučio je u četvrtak, u sporu između Hrvatske i Slovenije, da skoro cio Piranski zaljev pripadne Sloveniji, kao i da Slovenija dobije slobodan pristup međunarodnim vodama u Jadranskom moru.

Odlučeno je, također, da granica na Muri i Sutli ide katastarskom granicom, a u Murskom Središću sredinom reke Mure.

Prema rečima Cerara, potezi kao što je povlačenje slovenske vojske moraju biti “dobro promišljeni i organizirani” jer arbitražnu presudu prije toga treba priznati Hrvatska, kako bi se primjena provodila koordinirano i na području svih dosad spornih točaka.

“Sa Hrvatskom je potrebno postići sporazum o tome kako će se i kada svatko povući na svoju teritoriju, a smatram da se u tom pogledu granična linija mora tretirati kao jedna cjelina”, naglasio je Cerar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, nakon presude, da Hrvatska ostaje na poznatoj poziciji kako je rad arbitraže kompromitiran i pri odluci da je arbitražna odluka ni na koji način ne obvezuje pa je zato ni neće primjenjivati.

Slovenija, s druge strane, inzistira da je odluka obvezujuća za obe strane, da je treba primjeniti, te da prve korake u njenoj primjeni treba učiniti najkasnije do kraja ove godine.