Published On: Sri, velj 13th, 2013

Na Policijskoj akademiji nema posla za Hrvate

Novi preustroj Federacije BiH znači daljnje razvlašćivanje Hrvata, što se ogleda u informacijama iz bošnjačkih stranaka prema kojima bi se vlast u većem bh. entitetu trebala centralizirati.

 Prema pisanju današnjeg Večernjeg lista, postavlja se pitanje kako bi se centraliziranje vlasti u Federaciji BiH odrazilo na pitanje administracije, konkretno zapošljavanja Hrvata u institucijama.
 Ako se u obzir uzme činjenica da je policija jedan od najvažnijih čimbenika za održavanje reda i posebno sigurnosti građana, upravo u ovom segmentu obrazovanja primjetna je potpuna diskriminacija kadrova iz reda hrvatskog naroda. 
 O tome zorno svjedoči struktura zaposlenih na Policijskoj akademiji Federacije BiH, koja bi trebala biti “etalon tolerancije i jednakopravnosti”.
 Naime, kako navodi “Večernji list”, prema dostupnim podatcima u ovoj obrazovnoj instituciji koja ima prefiks “federalna” osim kuharice Ruže već duže vrijeme je zaposlen samo jedan Hrvat.
 U organizacijskim jedinicama te ustanove, a riječ je o Odjelu za osnovnu obuku, Odjelu za stručno usavršavanje, Skupini za standradizaciju obuke te Skupini za obuku i rukovanje oružjem, nema zaposlenog niti jednog Hrvata, te stoga ne čudi kako ovu instituciju zovu i SDA akademija.
 Slično je stanje i u ostalim federalnim institucijma. Stvari se ne mijenjaju, nacionalna zastupljenost Hrvata je odavno zacementirana. U 55 institucija za koje su dobiveni podatci, skoro 70 posto zaposlenih su Bošnjaci.  Takva situacija, međutim, nije u državnim ili županijskim institucijama, što