Published On: Pet, svi 24th, 2013

Na plaće otišla 622 milijuna maraka

U izvješću o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza za 2012. godinu, navodi se kako su prošlogodišnji rashodi institucija za oko 12 milijuna KM manji u odnosu na godinu ranije, navodeći kako je to rezultat mjera štednje na stavkama plaća, naknada i ostalih troškova.
Više zaposlenih
Sudeći po stavci plaća, ne bi se reklo da je provedba štednje baš učinkovita.Naime, ove uštede gotovo da se i ne primijete na stavci osobnih primanja 22.174 zaposlenih, čiji je broj u odnosu na 2011. godinu povećan za 135. Za njihova primanja iz proračuna je lani dano više od 620 milijuna KM. Za bruto-plaće i naknade potrošeno je 518 milijuna, dok je za naknade troškova zaposlenih dano 109,7 milijuna KM.
Iako su uštede, prema podacima iz izvješća, ostvarene i na pozicijama putovanja, ugovorenih usluga, zakupa, kao i nabave materijala, ipak su za te troškove dani deseci milijuna KM.
Više novca potrošeno je za rekonstrukciju i investicijsko održavanje, i to milijun maraka, što je za oko 400.000 KM više u odnosu na 2011. .
- Najveći iznosi na ime rekonstrukcije i investicijskog održavanja odnose se na MIP BiH – 499.934 KM i na Središnje izborno povjerenstvo 371.912 KM – navodi se u izvješću.
Najviše novca u dijelu materijalnih izdataka potrošeno je za ugovorene i posebne usluge – 42,99 milijuna, za zakup 27, nabavu materijala 21,1, a za tekuće održavanje 16,1 milijun KM. Zamjenik predsjedatelja Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić tvrdi kako treba pozdraviti uštede, ali da je sasvim jasno da se mora ići na racionalizaciju broja zaposlenih i analizu svrsishodnosti postojanja brojnih agencija i institucija.
Racionalizacija i struka
– Najbolje rješenje za uštede, osim racionalizacije broja zaposlenih, je i inzistiranje na učinkovitijem radu stručnih ljudi – rekao je Tomić, naglasivši da se “jednom za sva vremena mora vidjeti koje su institucije zapravo potrebne zajedničkoj razini”. – Trenutačna situacija zahtijeva dublju analizu, ali i političku podršku svih političkih stranaka. SNSD zagovara tu priču, kao i druge stranke iz RS, ali ne nailazimo na odobravanje drugih stranaka iz FBiH, kazao je Tomić i naglasio da se veliki broj agencija može objediniti, ili naći svoje mjesto unutar ministarstava. Gledajući pojedinačno po institucijama, najveći potrošači su, prema podacima iz izvješća, one institucije koje su zapošljavale najviše ljudi. Tako je apsolutni rekorder po izdacima i prošle godine bilo Ministarstvo obrane s potrošenih 278,4 milijuna KM.
Vecernji.ba