“Na možebitnu ponovnu majorizaciju, Hrvati će odgovoriti reaktiviranjem Herceg Bosne”!

Odbijanje bošnjačkih stranaka da prihvate Izmjene Izbornog zakona BiH kojima bi se Hrvatima jamčilo da im Bošnjaci neće birati hrvatskog člana Predsjedništva i bez hrvatskih predstavnika formirati vlast u Federaciji upućuje na to da se nakon izbora 2018. sprema ponovna majorizacija Hrvata. Možda političko Sarajevo računa kako će trećom majorizacijom politički dotući Hrvate i uništiti im volju za nastavak borbe za ravnopravnost. No, grdno se varaju. Mi imamo spreman odgovor  i na takve planove, kazao je visokopozicionirani hrvatski dužnosnik za Hrvatski Medijski Servis, zamolivši da mu ne otkrivamo identitet.

Upitan o kakvom se odgovoru radi odgovorio je “sjetite se što je rekao dr Ljubić čestitajući u kolovozu prošle godine obljetnicu Hrvatske Republike Herceg Bosne”.

Nakon što smo u arhivi pronašli čestitku predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH, Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako je Ljubić tada kazao kako “Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena”.

-S obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banja Luke, Herceg Bosna je danas aktualnija nego ikada zadnjih 20 godina. Herceg Bosna je aktualna ne samo kao inspiracija za borbu za hrvatsku jednakopravnost u BiH, već je Herceg Bosna aktualna i kao pravna i politička činjenica, naveo je Ljubić u čestitki.

“Herceg Bosna ugrađena u temelje F BiH i BiH”

Podsjetio je kako je Herceg Bosna, ugrađena u temelje i Federacije i današnje BiH, temeljem Washingtonskih i Daytonskih mirovnih sporazuma.

-Kako su ti međunarodni sporazumi prekršeni  na štetu Hrvata, mi politički predstavnici Hrvata, imamo političko utemeljenje tražiti rješenja za uređenje države po mjeri tri konstitutivna naroda, kazao je Ljubić, te upozorio: -Međutim, ako za to nema  volje niti spremnosti kod naših partnera iz druga dva naroda, onda sukladno međunarodnom pravu, imamo pravo tražiti vraćanje na stanje „status quo ante“ tj. na stanje prije sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna, precizirao je Ljubić.

Pozvao je “partnere s kojima dijelimo odgovornost za BiH” da konačno odgovorno i u dobroj vjeri pristupe razgovorima o preuređenju  BiH na principima Rezolucije EU parlamenta, „principima federalizma i legitimnog predstavljanja naroda“.

-Pozivam i sve članove Hrvatskog narodnog sabora i naš narod na mobilizaciju do rješenja Hrvatskog pitanja u BiH jer je to i pitanje opstojnosti sam BiH u ovim granicama.

Pozivamo Republiku Hrvatsku, članicu EU i NATO da iskoristi sve raspoložive instrumente da se BiH uredi na način da se osigura hrvatska ravnopravnost i funkcionalnost. Za početak predlažemo da Hrvatska žurno zatraži priključenje Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u BiH, naveo je u čestitci upućenoj 23. kolovoza prigodom obilježavanja 23. obljetnice proglašenja HR HB predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Bože Ljubića.

“EU neće dozvoliti primjenu sile protiv svojih državljana u BiH”

Na primjedbu kako je nakon proglašenja Hrvatske samuprave intervenirao SFOR uništivši Hercegovačku banku, sugovornik HMS-a kaže kako su se u međuvremenu međunarodne okolnosti promijenile.

– Nitko više u Europi neće podržati ponovnu majorizaciju Hrvata u BiH, niti dopustiti primjenu sile da bi se politički podčinilo najmalobrojniji narod u BiH, čiji su pripadnici i državljani EU. I rezolucija Europskog parlamenta govori vam da Europa više nije na strani unitarista, već onih koji zagovaraju federalna načela i izmjene izbornog zakona kojim će se omogućiti da konstitutivni narodi budu legitimno predstavljeni. Zar mislite da će biti na strani onih koji odbijaju to sprovesti, upitao se sugovornik Hrvatskog Medijskog Servisa./HMS/