Published On: Fri, Sep 8th, 2017
#3rd | By Desk

Na mostarskom šetalištu izložene knjige za sve generacije

Na mostarskom šetalištu u Ulici Nikole Šubića Zrinsko, nekadašnje ‘Lenjinovo šetalište’ povodom Svjetskog dana pismenosti i Nacionalnog dana knjižnica danas su izložene brojne knjige.

Unatoč kišnom vremenu, tijekom dana kako Pogled.ba doznaje građani koji cijene velika ukoričena djela su se počastili zanimljivim naslovima i na tako obilježili ovaj značajan dan.

U mnoštvu izloženih naslova svi građani Mostara, ali i svi prolaznici mogu naći za sebe nešto zanimljivo, jer organizatori ove prodaje su se pobrinuli po povoljnim cijenama izlože naslove za sve generacije. Tako se na štandu mogu naći  bajke za djecu, lagani ljubići , krimići ali i ozbiljna literatura među kojom  su sabrana djela Ive Andrića i Meše Selimovića kako i broja stručna djela iz različitih domena.

 

Svjetski dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna, a cilj je upozoriti na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta.

Utemeljio ga je UNESCO davne 1967. kako bi promovirao važnost pismenosti.

Fenomen polupismenosti, svojevrsna nepismenost pismenih, kako upozoravaju jezični stručnjaci na vidjelo je izašla širenjem interneta i društvenih mreža.

Današnje generacije koje odrastaju u virtualnom prostoru, upozoravaju stručnjaci, slabo poznaju pravopis i gramatiku, a kako naglašavaju poznavanje slova i čitanje nisu više dovoljan kriterij za određivanje pismenosti, kao što je to nekad bilo.