Published On: Sat, Jun 1st, 2013

Na mjestu nekadašnjeg nacističkog logora grade šoping-centar!

Na mjestu nekadašnjeg nacističkog logora u Beogradu, jednog od prvih logora za Židove u Europi, gradi se šoping-centar! U nedjelju će tamo grupa povjesničara i aktivista održati ‘Sat povijesti’ da podsjeti na povijest tog mjesta.

 

“Židovski logor Beograd”, kako su Topovske šupe nazivane u njemačkim dokumentima, formiran je u Beogradu u ljeto 1941. godine i u njemu je bilo zatočeno oko šest tisuća Židova i 1.500 Roma, uglavnom iz Beograda i Banata. 

Prema dosadašnjim povijesnim istraživanjima i svjedočenjima obitelji ubijenih, logoraši su odvođeni na strijeljanja svakodnevno na nekoliko lokacija u blizini grada, a najmasovnije likvidacije su izvršene u selu Jabuka kod Pančeva i u Jajincima nadomak Beograda.

Obilježavanje logora više se ne spominje

Prije nepuna dva mjeseca mediji u Srbiji su ponovno aktualizirali slučaj gradnje trgovačkog centra kompanije Delta Holdinga na Autokomandi, na mjestu gdje je nekad bio jedan od od prvih logora za Židove u Europi.

Iako su neko vrijeme postojale tvrdnje vlasti da novi vlasnici pristaju obilježiti logor, u proljeće 2012. godine, kad je objavljen početak radova na preuređenju prostora u trgovački centar, u javnosti nije bilo ni riječi o obilježavanju mjesta logora.

Mjesto stradanja obilježava samo jedna tabla

“Povijest nije na adekvatan način rekonstruirala prošlost ovog logora, niti postoji projekt u cilju rasvjetljavanja njegovog postojanja. Zgrade u kojima su tisuće ljudi bile smještene i iščekivale zajedničku smrt djelomično još postoje, iako u oronulom stanju, ali samo jedna tabla koju je prije nekoliko godina postavila židovska zajednica podsjeća na to da je tamo postojao logor”, stoji u priopćenju koji potpisuje grupa građana koja se protivi rušenju objekta nekadašnjeg nacističkog logora Topovske šupe u Beogradu.

‘Gradnja šoping-centra je nedopustiva’

Oni pozivaju sve zainteresirane da prisustvuju “Satu povijesti” i prosvjednoj akciji posvećenima čuvanju sjećanja na ubijene logoraše. “Sat povijesti” bit će održan u nedjelju, 2. lipnja 2013. godine u 12 sati u objektima bivšeg koncentracijskog logora, u Tabanovačkoj ulici br. 1 u Beogradu.

Nakon okupljanja kod Spomen parka stradalim Židovima i Romima organizatori će “Satom povijesti” u objektima koji su 1941. godine služili kao koncentracijski logor, podsjetiti da je nedopustivo da se na mjestu odakle su od okupatora zarobljeni taoci odvođeni u smrt, gradi šoping-centar kao mjesto zabave i potrošačke razbibrige, kako je to za sada planirano.

“Nakon ‘Sata povijesti’ sudionici će poslati osnovne informacije o povijesti logora Topovske šupe svim članovima Skupštine grada Beograda. kao i institucijama u čijoj nadležnosti je donošenje odgovarajućih akata i odluka o ovakvim povijesnim lokacijama”, izvijestili su.

net.hr