Published On: Fri, Jun 16th, 2017

Na meti ISIL-a? ‘Teroristička prijetnja Hrvatskoj je realna’

Hrvati i Hrvatska dolaze u fokus Islamske države ‘po defaultu’. Sreća u nesreći je to što je Hrvatska ipak marginalna pa nisu slučajno fokusirani na Pariz ili London, smatra Pavle Kalinić

Teroristička prijetnja Hrvatskoj je realna, smatra Pavle Kalinić, politolog koji se bavi sigurnošću i pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Podsjetimo, prošli tjedan je u glasilu tzv. Islamske države ‘Rumiyah’ objavljena prijetnja balkanskim zemljama. Iako nije bila određena na Hrvatsku, nego na Hrvate i Srbe na Balkanu i prije svega na one u BiH, te su prozvani ‘otpadnici od vjere’, odnosno umjereni muslimani koji žive na području Balkana, ta je prijetnja ipak u javnosti protumačena i nešto šire, bez obzira na međudržavne granice.

– Bez obzira na to što njihove riječi ne treba zanemariti, nužno je takvo adresiranje mete staviti u potpuniji kontekst. To znači da Hrvati i Hrvatska dolaze u fokus Islamske države ‘po defaultu’. Jer, Hrvatska je već nekoliko godina članica Europske unije, čime na sebe preuzima i širu politiku te asocijacije. Također, još i duže je članica NATO-saveza, što ima svoju cijenu izraženu ovakvim ‘vrijednostima’. Konačno, naša država je bila itekako upetljana u rat u Bosni i Hercegovini, što je činjenica koja ima svoju težinu pa kako god tumačili hrvatsku ulogu u tome ratu, bolje ili gore – rekao je Kalinić za Deutsche Welle.

No, Kalinić govori kako terorizam Islamske države u svijetu predstavlja novi, drukčiji model organizacije. Dok je jedna al-Kaida još donekle bila organizirana hijerarhijom, ovdje je difuzna struktura, s manje izravno povezanim sastavnicama.

Ako neki poklonik te političke struje procijeni da bi mogao djelovati, on će to poduzeti na svoju ruku. Nije mu potrebna operativna koordinacija s višom instancom koja bi nakon čina preuzela odgovornost. No, sreća u nesreći je to što je Hrvatska ipak marginalna u političkom, ekonomskom i vojnom pogledu pa nisu slučajno fokusirani na Pariz ili London – smatra Kalinić.

U Hrvatskoj se često spominje upravo Bosna i Hercegovina kao moguće ishodište napada na Hrvatsku.

Dizdarević: Borba protiv takve opasnosti ne može se dobiti silom i raketama

Zlatko Dizdarević, novinar i bivši bosansko-hercegovački diplomat smatra da ništa nije nemoguće.

– Teroristička prijetnja našim prostorima danas može biti lažna, u svijetu suvremenih komunikacija ona može biti i tek samopromoviranje grupice bolesnih glava. Ali, podjednako tako može biti i realna jer na tom tragu djeluju i organizirane snage u funkciji velikih osvajačkih projekata. Kao i pojedinci koji su se jučer upoznali u kavani pa iz frustracije zbog odbačenosti i izoliranosti osjećaju potrebu da i sami ‘nešto herojski’ poduzmu – govori Dizdarević za Deutsche Welle.

On vjeruje da se borba protiv takve opasnosti ne može dobiti silom i raketama, jer osnova te agresivne reakcije nije u klasičnom vojnom omjeru snaga.

– Zanemarivanjem socio-političke i psihološke, kao i vrijednosne dimenzije ne možemo dobiti bitku protiv terorizma. Tu nam je BiH odličan primjer. Naravno, sasvim je lažna teza da se u tu zemlju vraćaju ‘na tisuće’ vehabija iz Iraka i Sirije i koji bi bili teroristička prijetnja državi. Niti ih je tamo bilo toliko, niti ih se toliko može vratiti. Uostalom, službe sigurnosti u BiH imaju veoma profesionalan odnos prema tom problemu i raspolažu jasnim uvidom. Francuska, Belgija ili Velika Britanija imaju očito više problema s tim pitanjem – smatra Dizdarević i dodaje: ‘Osnova drame u BiH je mnogo više uporna, sistematska islamizacija domaćeg društva koje je ovdje uvijek bilo važnija supstanca nego što je država‘, prenosi 24sata.hr