Published On: Wed, Aug 19th, 2015

NA KRKU U MANASTIRU Patrijarh Irinej: Zlo su činili susjedi nama i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri

Istaknuo je kako je manastir na Krki podignut u 14. stoljeću i dodao da to znači da Srbi nisu došli s Turcima nego da je ovo područje srpska postojbina, kao i drugih koji tu žive.
U manastiru Krka u Kistanjama prigodom proslave 400 godina bogoslovije pred više stotina pravoslavnih vjernika liturgijsko slavlje predvodio je prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej koji je svojoj propovijedi komentirao događanja na ovim prostorima.
Istaknuo je kako je manastir na Krki podignut u 14. stoljeću i dodao da to znači da Srbi nisu došli s Turcima nego da je ovo područje srpska postojbina, kao i drugih koji tu žive.
– Naš narod je puno puta bježao, ali se i vraćao ovamo. To se dogodilo i u naše vrijeme i zla koja su se dogodila su veća jer se to dogodilo u kršćanskom narodu koji je mnogo godina imao iste crkve, i dogodilo se da su se braća podijelila i toliko zla nanijela jedni drugima. Zlo su činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri. Moramo oprostiti za zlo koje su nama činili, ali i moliti da nama oproste za ono koje su poneki od nas činili – rekao je patrijarh Irinej, a na novinarski upit da objasni što je mislio pod izjavom da su Srbi činili zlo u manjoj mjeri odgovorio je da to pokazuje ono što se dogodilo jer da je, kako je dodao, srpski narod pod velikim pritiskom morao napustiti ove krajeve i da je tragično ono što mu se događalo, kako je rekao, na putu bježanja od smrti.
Kazao je kako je svojim dolaskom htio ohrabriti Srbe koji su ostali na ovim prostorima, ali i ohrabriti one koji su ga napustili da se vrate. Rekao je i kako su Hrvati i Srbi živjeli kao braća dugo vremena, ali da se ono što se dogodilo u prošlom ratu više ne smije dogoditi. Upitan kako komentira ukidanje ćirilice u Vukovaru, rekao je kako je iznenađen i kako on to sebi ne može objasniti dodajući da je ćirilica dio identiteta srpskog naroda te da on nema ništa protiv što je Beograd prepolovljen latinicom.
U manastiru Krka bio je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je podsjetio na stvaranja crkvenih učilišta na području Hrvatske, a posebno na zadarskom i dalmatinskom području.
Želimir Puljić novinarima je nakon liturgijskog slavlja rekao kako treba gledati na budućnost i kako Hrvati i Srbi ovdje mogu zajedno živjeti, stvarati i graditi budućnost.
Tijekom davanja izjave prvog čovjeka SPC-a, uz njega je bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, no on je odbio dati izjavu novinarima.