Published On: Sri, ruj 13th, 2017

NA KRAJU BURNOG DANA U PARLAMENTU RS: Glavni revizor Šnjegota podnio ostavku

Zastupnici Narodne skupštine RS prihvatili su ostavke Glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića. Od prisutnih 50 zastupnika za prihvaćanje ostavke je glasalo 46, dok se ostalih četvoro nije izjasnilo, javljaju “Nezavisne novine”.

Podsjećamo, Glavni revizor Republike Srpske i njegov zamjenik podnijeli su ostavke Narodnoj skupštini, odnosno stavili mandate na raspolaganje i dalje postupanje u skladu sa odredbama Zakona o reviziji javnog sektora Republike Srpske.

Prije toga, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Šnjegotu da podnese ostavku i rekao da će on biti smijenjen ako to ne uradi.

Zasjedanju nisu nazočili zastupnici oporbe, jer im je predsjednik NSRS izrekao mjere zabrane zbog blokade rada Narodne skupštine. Oni su, naime tijekom dana zauzeli prostor gdje sjedi rukovodstvo entitetskog parlamenta, zbog čega je sjednica prekinuta, da bi kasnije zasjedanje bilo nastavljeno u maloj dvorani. Zastupnicima oporbe osiguranje je onemogućilo ulazak u malu salu gdje je održavana sjednica.

Stevandić: Propao plan za izazivanje nasilja

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izrazio je zadovoljstvo što je propao plan za izazivanje nasilja u najvišoj zakonodavnoj instituciji Srpske.

“Spriječeni smo da radimo od pojedinih zastupnika i zato je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izrekao mjeru da iz sale budu udaljeni zastupnici koji fizički ometaju rad. Drago mi je da je plan za izazivanje nasilja propao”, rekao je Stevandić novinarima u holu Narodne skupštine.

On je, kako prenosi Srna, naveo da je skupštinski Poslovnik o radu ispoštovan, a svi imaju na raspolaganju pravna sredstva žaliti se.

“Potpredsjednica Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević usmeno je pozvana na sjednicu, ali nije prihvatila poziv”, kaže Stevandić i napominje da se sjednica Skupštine može održati na bilo kom mjestu, što je u skladu s Poslovnikom o radu.

On je ocijenio da je nasilje to što oporba želi spriječiti Skupštinu da radi, a ne to što oporba nije mogla ući u skupštinsku salu jer su im izrečene mjere zabrane u skladu sa skupštinskim aktima.

Zastupnici oporbe nalaze se u velikoj skupštinskoj sali, dok se u maloj sali održava redovita sjednica najviše zakonodavne institucije RS.

PDP zgrožen priopćenjem SNSD-a

Iz Partije demokratskog progresa /PDP/ priopćeno je da je danas, kako je ocijenjeno, SNSD “najbrutalnije napao instituciju Narodne skupštine, uzurpirao je i oduzeo od građana”.

“Upravo SNSD godinama dijeli narod i poziva na sukobe, jer žele fizičkim obračunima skrenuti pažnju sa ogromnih problema u koje su doveli Srpsku”, navode iz PDP-a.

Iz PDP-a navode da su zgroženi priopćenjem u kojem SNSD optužuje oporbene stranke u Narodnoj skupštini da “ruše parlamentarnu demokraciju i institucije uz podršku stranih mentora i Sarajeva”.

Iz PDP-a su naveli da ih ništa neće zaustaviti u namjeri da sačuvaju Narodnu skupštinu Republike Srpske od, kako smatraju, “uzurpacije i diktature SNSD-a”, jer je Srpska za njih svetinja./HMS/