Published On: Wed, May 29th, 2019

Na Kosovu mirno, ali napeto

U akciji specijalnih postrojbi kosovske policije u utorak je na sjeveru Kosova uhićeno 29 osoba, od kojih je 19 policajaca i deset civila.

Nakon jučerašnje akcije specijalnih postrojbi kosovske policije, situacija na sjeveru Kosova je mirna, no i dalje postoji izvjesna napetost, a za danas u podne zakazan je prosvjed u središtu Kosovske Mitrovice.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić kazao je za RTS kako je cilj prosvjeda da se pokaže jedinstvo i da Srbi žele mir.

”Želimo pokazati Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas ima i da nas nisu uplašile akcije ROSU-a i specijalnih snaga, da ćemo ostati i braniti svoje domove”, rekao je Rakić.  Najavio je i da će aktivirati krizni stožer.

U akciji specijalnih postrojbi kosovske policije u utorak je na sjeveru Kosova uhićeno 29 osoba, od kojih je 19 policajaca i deset civila.

Od 19 uhićenih policajaca, njih 11 su Srbi, sedam je Albanaca i jedan Bošnjak.

Privedena su i dva djelatnika UNMIK-a, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zbog akcija kosovske policije na sjeveru Kosova postrojbama Vojske Srbije zapovjedio stanje pune borbene spremnosti i nagovijestio mogućnost vojne intervencije ako se nastavi ugroza srpskog naroda na Kosovu, no poslije je zanijekao da je spominjao vojnu intervenciju.

Na tiskovnoj konferenciji po završetku izvanredne sjednice o Kosovu rekao je da njegova izjava da će vojska zaštiti srpski narod ne znači da je spominjao vojnu intervenciju, prenosi bljesak.info