Published On: Sat, Apr 20th, 2019

Na Kosovo vraćene obitelji džihadista iz Sirije, cijela akcija je velika tajna

DESECI žena i djece, članova obitelji kosovskih džihadista koji su ratovali u Siriji, zrakoplovom su vraćeni na Kosovo, a cijela operacija provedena je uz velike sigurnosne mjere.

“Planirana operacija povrata nekih naših građana iz Sirije uspješno je završena”, rekao je kosovski ministar pravosuđa Abelrad Tahiri u zračnoj luci u subotu.

Novi detalji bit će poznati krajem dana, dodao je ministar.

Nakon nekoliko sati u zračnoj luci, dva autobusa sa ženama i djecom usmjerena su u vojnu bazu blizu Prištine pod velikim sigurnosnim mjerama.

Više od 300 građana Kosova, muškaraca, žena i djece, otputovalo je u Siriju 2012. godine. Oko 70 muškaraca koji su ratovali na strani islamističkih ekstremista ubijeno je u sukobima.

Policija je naglasila da je oko 150 žena i djece, uključujući 60 djece koja su rođena na bojištu, zarobljeno otkako je džihadistička skupina, tzv. Islamska država gubila svoja područja.

Nije puno toga jasno

Ostaje nejasno jesu li se današnjim dolaskom vratili svi državljani Kosova s bojišta na Bliskom istoku. Ni ministar ni policija nisu kazali ništa o tome jesu li se na Kosovo vratili i borci.

Međunarodne i lokalne sigurnosne agencije prethodno su upozoravale na rizik koji predstavljaju ratnici povratnici. U 2015. godini Kosovo je izglasalo zakon kojim se sudjelovanje u stranim sukobima kažnjava kaznom do 15 godina zatvora.

Kosovsko stanovništvo čini 90 posto muslimana, no većinom se izjašnjavaju kao sekularno društvo.

Na Kosovu nije bilo terorističkih napada islamista, iako je stotinjak muškaraca uhićeno ili optuženo zbog ratovanja u Siriji i Iraku.

Neki od njih su osuđeni jer su planirali napade na Kosovu.

Vlada je napomenula da je određen oblik radikalnog islama uvezen na Kosovo putem nevladinih organizacija s Bliskog istoka koje su djelovale na Kosovu nakon rata 1998. godine i proglašenja neovisnosti od Srbije.