Published On: Pon, ruj 27th, 2021

Na izložbi u katedrali Notre-Dame i metalni pijetao s krova, pronađen je u ruševinama

Nedavno je svijet obišla vijest kako su radovi učvršćivanja konstrukcije francuske katedrale Notre-Dame završeni te sad može započeti restauracija krovišta, koje je nastradalo u katastrofalnom požaru prije više od dvije godine.

U izložbenom prostoru crkve postavljena je zanimljiva izložba, koja osim 12 apostola, četiri evanđelista uključuje i oštećenog metalnog pijetla s krova katedrale.

Ukupno 16 brončanih skulptura s krova Notre-Damea je skinuto nedugo prije požara, kipovi su morali biti restaurirani. Metalni pijetao nije skinut, već je pronađen među ruševinama nakon požara te je ovaj pronalazak izazvao veliko zanimanje francuske javnosti. Čest je običaj u Europi da se na krovišta kuća postavlja pijetao, koji služi kao vjetrokaz ili kao simbol blagostanja.

Originalne dijelove katedrale, tj. kipove se sad može pogledati izbliza.

Druga faza obnove će započeti ovaj mjesec, a potpuna obnova bi trebala biti gotova prije početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

 

 

0 0 glasovi
Article Rating
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Pavao
Pavao
1 mjesec prije

Jadan pjetlić. Je li ga bolelo?

veritas
veritas
29 dana prije

U Francuskoj na svim zvonicima Katoličke crkve, umjesto križa,
postavljen je “galski pjetao”, a na crkvama francuskih protestanata od uvijek je na vrhu zvonika bio križ. Toliko za informaciju.