Published On: Sun, Apr 2nd, 2017

Na Izetbegoviću najveći teret zbog Zukića

SARAJEVO – Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je tijekom gostovanja na Face televiziji da se SDA nikada nije oporavila od potresa koji nastalih kada su se na stranačkom Kongresu 2009. godine za predsjednika stranke kandidirali Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović.

“Došlo je do značajnih polarizacija unutar SDA. Tihić i Izetbegović su nastojali tu polarizaciju smiriti, ali je ona na terenu, nekada opravdano, a nekada ne, postojala. Vrlo često postoje ljudi koji nisu zadovoljni svojom pozicijom i to se onda predstavlja da je on pripadnik neke frakcija. Istina je da on ne pripada nikakvoj frakciji već da se zbog sebe poziva na ovo ili ono“, rekao je Osmanović.

Što se tiče daljnjih podjela unutar SDA, Osmanović je kazao da u svim demokratskim strankama, pa tako i u SDA, postoje ljevica, desnica i centar.

“Ima i onih koji su ušli u SDA iz interesa. Mislim da je to poseban problem u SDA koja je od 2002. u vlasti. Kod nas je još uvijek gužva na ulazu u SDA jer se mogu dobiti pozicije. Svaka stranka, kada ima kritičnu masu koja je radi ideje stranke tu, može dati dobre rezultate. Kada nadvladaju karijeristi i oni koji su tu da za jedan mandat ušićare, kada oni dođu u poziciju da se nađu u tijelima stranke i donose odluke, onda te stranke počinju kliziti“, kazao je Osmanović te se prisjetio da je 2012. SDA bila istisnuta iz vlasti na svim razinama osim na razini FBiH, te je iskazao žaljenje što SDA tada nije otišla u oporbu i pročistila svoje kadrove.

Na pitanje o optužnicama i uhićenjima kadrova SDA, kazao je da je to veliki teret za stranku uz opasku da se nijedna stranka u BiH nije našla u situaciji da ima potvrđenu i podignutu optužnicu protiv glavnog tajnika (Amir Zukić) i dva potpredsjednika (Asim Sarajlić i Mirsad Kukić).

“Mi o tome ozbiljno razgovaramo i analiziramo unutar tijela stranke. Najteže je predsjedniku stranke. Do predsjednika je da kao mozaik složi gdje tko treba biti u tom timu. Teret je na svima nama, a najviše na njemu“, rekao je on te zaključio da je najveća odgovornost na predsjedniku stranke, iako odgovornost snosi cijelokupno rukovodstvo.