Published On: Fri, Mar 29th, 2019
#3rd | By Desk

Na Humcu izvedena predstava o fra Didaku Buntiću

Predstava “Sebet nas i naše djece”, koja govori o životu hercegovačkog preporoditelja i svećenika fra Didaka Buntića, izvedena je u srijedu navečer na Humcu, u Ljubuškom. Predstavu koja govori o spašavanju od gladi širokobriješke i hercegovačke djece početkom dvadesetog stoljeća postavili su širokobrijeških “trećari” i franjevačka mladež.

Scenarij za predstavu napisala je profesorica hrvatskog jezika Mirela Lovrić, a najzaslužniji za njezinu realizaciju je fra Dane Karačić. Nakon izvedbe predstave promovirana je i fra Danina knjiga “Trećari dar neba” koja govori o “trećarima”, članovima Franjevačkog svjetovnog reda. Inače, Didak Buntić rodio se pored Čitluka u 1871. godini, u životu je uradio brojna djela, od gradnje crkve u Širokom Brijegu, opismenjavanja tada brojnog nepismenog puka, podučavanja ljudi u poljoprivredi, stočarstvu i drugim oblastima.

Nakon velike suše 1916. godine koja je poharala Hercegovinu, fra Didak je organizirao odlazak djece iz Hercegovine i Bosne u Slavoniju gdje su ih primile tamošnje obitelji. Procjenjuje se da je tom velikom humanitarnom akcijom u godinu dana oko 17.000 djece zbrinuto i spašeno od sigurne smrti. /Fena/HMS/