Published On: Sri, svi 4th, 2022

Na današnji dan umro je veliki graditelj i veliki ubojica. Ovo je najtužnija pjesma koju je i Tito zabranio

https://youtu.be/zk5QxHLQIP8

Autor brojnih hitova koji se i dan-danas pjevaju napisao je toliko tešku pjesmu koju je Tito svojevremeno navodno zabranio.

Pjesma, koju je nakon velikog broja samoubojstava Tito zabranio, zove se “Pluća su mi bolna” i smatra se jednom od najtužnijih pjesama koja je ikad napisana na jezicima s naših prostora.

Njen autor je Dragiša Nedović, koji je pisao i poznatu staru pjesmu “U lijepom starom Višegradu”, kao i veoma popularnu “Stani, stani Ibar vodo”, zatim “Kome šumiš, oj Moravo”, “Negde u daljini pogled mi se gubi”, “Na Moravi vodenica stara”, “Šumadijo rodni kraju”,”Kome šumiš, oj Moravo”, “Igra kolo kraj Nišave”, “Zarudela zora na Moravi”, “Beograde, grade na Dunavu” i mnoge druge. Život ga nije štedio i bio je na korak od smrti 1941. godine kada je već bio izveden pred streljački vod u Šumaricama u Kragujevcu. U posljednjem trenutku su ga, kao poznatog tekstopisca, odvojili na stranu i izbjegao je sudbinu mnogih Kragujevčana. Kraj Drugog svjetskog rata dočekao je u njemačkom radnom logoru u Dormagenu, prenosi Telegraf.

Po povratku u Kragujevac nekoliko godina po okončanju rata, točnije 1950. saznao je da je obolio od tuberkuloze. Tada je i napisao pjesmu “Pluća su mi bolna”.

Pjesmu je prvi izveo Zaim Imamović, ali je ona veoma sugestivno djelovala na slušaoce, te je u to vrijeme širom Jugoslavije zabilježen veliki broj samoubojstava ljudi oboljelih od tuberkuloze.

Priča se da su tada Centralni komitet i Tito odlučili da se ploča povuče iz prodaje i zabrani njeno izvođenje, uz objašnjenje da navodi na samoubojstvo. Tek kada je 10 godina kasnije jednom prilikom Jovanka Broz, za koju se neko vrijeme pričalo da je bolovala od ove bolesti, navodno je naručila ovu pjesmu na jednom slavlju, zabrana je prekinuta.

Nažalost, iako se izliječio od tuberkuloze, došli su problemi sa srcem. Od posljedica srčanog udara je 1966. preminuo u 49. godini života. Iza sebe je ostavio sina Aleksandra, kćerku Radu i oko 800 pjesama.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
On meni nema Bosne
On meni nema Bosne
24 dana prije

Vratiti će se Tito!

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  On meni nema Bosne
24 dana prije

Stvarao JUGU u Bosni medju većinskim bošnjačkim sredinama…nije mogao u srbiji i RVACKOJ….poslije srpskog i hrvatskog sluganstva Gitleru zid…ovi nestali …Bosnjaka najviše nestalo u 2.sv.ratu 8 do 10% od svih naroda…pokolji cetalja pripisani u stpske i hrvatske zrtve…NIJE PRIZNAO BOSNJAKE DO 1974…VEZAO IM ZELENU TRAKU OKO RUKAVA…BOSNJACIMA NACIJU DONIJELI POZDERAC I DZEMO ZATO SU UBIJENI…VODI TITU KUCI PA SE S NJIM RAZMNOŽAVAj