Na današnji dan rođen je jedan od najvećih umova svijeta- Nikola Tesla

Na današnji dan 1856. godine u mjestu Smiljan kod Gospića je rođen Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih znanstvenika u povijesti. Njegovim znanstvenim izumima u mnogim oblastima je postavljen pravac znanstveno-tehničkog razvoja u 20. stoljeću.
Kako stoji u njegovoj biografiji, studirao je elektrotehniku, ali je nikada nije završio. Nakon što je prekinuo studije u Gracu, određeno vrijeme je proveo u Budimpešti i Parizu, zatim odlazi u SAD, gdje je ostao do kraja života.
Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, Tesla je instistirao na korištenju naizmjenične struje umjesto jednosmjerne.
Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sustav obratno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generiranja visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.
Njegov sustav naizmjeničnih struja je omogućio znatno lakši i učinkovitiji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovjek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.
Tesla je patentirao oko 700 pronalazaka na kojima se zasniva suvremena elektronika i elektrotehnika. I dan-danas u svakodnevnoj uporabi u domaćinstvima, autoindustriji itd. su upravo motori koje je patentirao Nikola Tesla.
Poznata je misao da kada bi jednog trenutka prestali raditi svi Teslini pronalasci, industrija bi prestala raditi, tramvaji i vlakovi bi stali, gradovi bi ostali u mraku, a tvornice bi bile mrtve.
U proljeće 1898. godine, na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazao je mogućnost upravljanja brodom sa daljine elektromagnetnim valovima U 1934. godini izučava mogućnost razbijanja atomske jezgre pomoću elektrostatičkih generatora visokog napona.
Tesla je za života bio povučen i veoma skroman, u javnosti je procurilo veoma malo detalja o njegovom privatnom životu. Iako mnogi smatraju da je zaslužio, on zapravo nikada nije nagrađen Nobelovom nagradom za svoja dostignuća u znanosti. Ipak, svjetska znanstvena zajednica mu se na jedan način odužila tako što je 1956. godine po njemu nazvala jednu međunarodnu jedinicu – jedinicu jačine magnetnog polja.
Tesla je umro od srčanog udara u apartmanu New Yorker hotela 7. siječnja 1943. godine. Službeno je zabilježeno da je umro od srčane tromboze. I pored prodaje patenata u oblasti naizmjeničnih struja, Tesla je umro siromašan i u dugovima.
Tim povodom, gradonačelnik New Yorka Lagvardija je rekao: „Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće”.
Kasnije 1943. godine Vrhovni sud SAD vratio je Tesli pravo na patent 645.576, priznajući mu prvenstvo na patent radija.
Njegovi pomsrtni ostaci su kremirani, a urna se danas nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.