Published On: Sub, lis 1st, 2022

Na današnji dan prije 31 godinu počeo napad na Dubrovnik i jug Hrvatske

Prigodnim tradicionalnim programom „Da se ne zaboravi“ Dubrovčani u subotu obilježavaju 31 godinu od početka srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske u Domovinskom ratu – 1. listopada 1991.

Program počinje u 9 sati polaganjem vijenaca kod Spomen križa na gradskom groblju Boninovo, a u 10 sati održat će se prigodan školski program u franjevačkoj crkvi Male braće.

U podne na brdu Srđ slijedi polaganje vijenaca uz molitvu. U 18 sati u luci Gruž spustit će se vijenci u znak sjećanja na poginule na moru. Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu služit će se u 19 sati u franjevačkoj crkvi Male braće.

Prvog dana listopada 1991. točno u 6 sati više od 13 tisuća pripadnika jugoslavenske vojske, uz pomoć srpskih i crnogorskih rezervista, napali su područje Dubrovnika i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka. Među neprijateljskim snagama bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa te 9. Vojno pomorskog sektora Boka, uz značajnu potporu zrakoplovstva, više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova te 50 oklopnih transportera.

Brojnoj i dobro naoružanoj agresorskoj vojnoj sili na crti obrane dugoj više od 200 kilometara suprotstavilo se 750 slabo naoružanih hrvatskih branitelja, pripadnika postrojba dubrovačkoga ZNG-a, policije te dragovoljaca iz sastava Teritorijalne obrane.

Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, a s ciljem potpune informativne blokade agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, čime su prekinute telefonske i oštećene radijske veze. Prve granate ispaljene iz topova JNA i rezervista Hercegovačkog korpusa s položaja oko Trebinja pale su na uže dubrovačko područje, naselja Bosanku na brdu Srđ i Mokošicu.

Samo u prvom tjednu listopada poginulo je 27, a ranjeno 100 dubrovačkih branitelja i civila.

Već 5. listopada srpsko-crnogorski agresor zauzeo je Konavle i Slano i tako presjekao i posljednju kopnenu vezu s ostatkom Hrvatske. Do kraja listopada izbio je na same prilaze gradu u kojem je, bez struje, vode i redovite opskrbe hranom, ostalo 50 tisuća ljudi. Hrabri dubrovački branitelji uspjeli su spriječiti ulazak srpsko-crnogorskih postrojbi u grad i učvrstili crtu obrane.

Najteže dane u višestoljetnoj povijesti Dubrovnik je pretrpio u studenome i prosincu 1991.. Od 8. do 14. studenoga te 6. prosinca, na blagdan Svetoga Nikole, u jakim napadima na grad je palo više od 5.000 topničkih projektila, a u napadu 6. prosinca više od šesto ih je palo na dubrovačku povijesnu jezgru. Uništeni su brojni spomenici kulture. Devet zgrada potpuno je izgorjelo, 461 zgrada pretrpjela je teža oštećenja, a 45 projektila palo je na Stradun.

Tijekom srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje poginula su 184 branitelja i 92 civila, a ranjeno je više od 1500 osoba. U srpskim koncentracijskim logorima bile su zatočene 423 osobe, a bilo je više od 33 tisuće prognanih i izbjeglih.

Na području od Stona do Konavala spaljeno je 2127 kuća, kao i zaštićeni, skoro pet stotina godina star Arboretum u Trstenom. Bez krova nad glavom ostao je 7.771 stanovnik dubrovačkog područja, a ono što nije spaljeno i uništeno, opljačkano je. (Hina)

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

civilizacijska Sramota

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Cetnicka.Ako oni za nju znaju?

TREF
TREF
2 mjeseci prije

Vaši prijatelji sa kojima sada divno surađujete su ubijale po Dubrovniku,Vukovaru,Sarajevu itd .Veliki ste vi shupci katolici hercegovačko kamenjarski

Nora noćna mora
Nora noćna mora
Šta ti kažeš na ovo?  TREF
2 mjeseci prije

Nanić je vodio napad na Vukovar, Dudaković na Zadar. Jest ćetnićka sramota ali i vaša, vas suncokreta, zalud glumiš nevino dite

ISTINA
ISTINA
Šta ti kažeš na ovo?  Nora noćna mora
2 mjeseci prije

Ne laži….HRVAT je najveći UBICA sa ovcare…isporučen ljetos u hrvatsku..

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  TREF
2 mjeseci prije

Oni jesu ubijali ali vi bi jos ubijali

TREF
TREF
2 mjeseci prije

Hrvati su sami sebe ubijali i to prikazivali kao napade JNA o nekih srba.Laž kao i Vukovar.

Last edited 2 mjeseci prije by TREF
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  TREF
2 mjeseci prije

Serem ti se na Srebrenicu