Published On: Sat, Jul 13th, 2019

NA DANAŠNJI DAN Noć dugih noževa – britanski premijer otpustio sedmoricu članova svog kabineta – 1962.

Bila je to najveća smjena ministara u kratkom roku u dotadašnjoj povijesti Velike Britanije. U medijima su takvu smjenu nazvali Noć dugih noževa po Hitlerovom obračunu s političkim konkurentima 1934. godine.

Britanski premijer Harold Macmillan otpustio je čak sedmoricu članova svog kabineta 13. srpnja 1962. godine. Bila je to najveća smjena ministara u kratkom roku u dotadašnjoj povijesti Velike Britanije. Premijer Macmillan ministre je zamijenio većinom mlađim ljudima, u pokušaju obnavljanja snage svoje stranke (američki predsjednik u to doba bio je razmjerno mladi John F. Kennedy pa je mladost u politici dobila na popularnosti).

Među sedam smijenjenih ministara bili su Harold Watkinson (ministar obrane), Selwyn Lloyd (ministar financija), David Eccles (ministar obrazovanja), John Maclay (ministar za Škotsku), Charles Hill (ministar za stanogradnju i lokalnu samoupravu), Lord Kilmuir (lord kancelar tj. svojevrsni ministar pravosuđa) i Lord Mills (ministar bez portfelja). U medijima su takvu smjenu nazvali Noć dugih noževa po Hitlerovom obračunu s političkim konkurentima 1934. godine.