Published On: Čet, stu 9th, 2017

Na današnji dan 1993. godine je srušen Stari most u Mostaru

Na današnji dan prije 24 godine srušen je simbol grada Mostara, Stari most.

Tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu u vremenu od 1992-1995. godine, Stari most je djelomično oštećen od srpskih snaga i JNA.

Za rušenje Starog mosta sudi se zapovjedniku HVO-a Slobodanu Praljku pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u predmetu “Prlić i ostali”. Presuda se očekuje 29. studenog ove godine.

U optužnici Praljka se tereti da je znao ”kako će u općini Mostar biti počinjeni zločini, konkretno, znao je za ubojstva, rušenje zgrada u istočnom Mostaru (uključujući džamije i Stari most), i za ranjavanje i napade na članove međunarodnih organizacija”.

Miro Salčin, bivši komandant Druge čete Armije BiH svjedočeći u Haagu na suđenju Praljku tvrdi kako je 8. studenog 1993. godine osobno vidio cijev tenka koji je sa brda Čekrk na Humu pod kontrolom snaga HVO ispaljivao granate na mostarski Stari most. On je na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne opisao kako je tog dana iz osmatračnice u neposrednoj blizini Starog mosta vidio ispaljivanje oko 80 tenkovskih projektila.

Do večeri 8. studenog 1993. most je bio skoro potpuno uništen. Ni sam nije siguran kako je most izdržao tu noć. Pao je sutradan ujutro, nakon što je na njega ispaljeno još šest tenkovskih granata.

Optuženi Slobodan Praljak je u unakrsnom ispitivanju tvrdio da je Stari most zapravo srušen eksplozivom koji je postavila tzv.Armija BiH, a ne tenkovskim granatama HVO. Dokazivao je to navodima iz knjige ”Kako je srušen Stari most” čiji je autor on sam i još nekoliko, kako ih je opisao, “eksperata”.

Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su bile turska i talijanska vlada. Srpnja 2005. godine, Most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Inače, Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim. Izgradnja je započela iste godine i trajala je devet godina, što se može pročitati iz natpisa na mostu koji za godinu završetka navodi 974. godinu po islamskom kalendaru (oko 1567.).

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x