Published On: Čet, sij 11th, 2018

NA DANAŠNJI DAN 1972. U ranu zoru Titova milicija je ‘pokucala na vrata’ desetorici hrvatskih domoljuba

Tog siječanjskog jutra na udaru milicije našli su se Marko Veselica, Franjo Tuđman…

Autor: CroExpress/HRT

Poslije Titova udara u Karađorđevu potkraj 1971., politički je osuđeno, a odmah zatim i smijenjeno državno političko vodstvo Hrvatske zbog tzv. masovnog pokreta i nacionalizma. Potajno se pripremala policijska akcija protiv mnogih domoljuba, čiji je pokret poslije nazvan Hrvatsko proljeće.

U ranu zoru 11. siječnja 1972. brojne ekipe državne sigurnosti okomile su se na desetoricu hrvatskih domoljuba, uglavnom čelnika Matice hrvatske. Tog siječanjskog jutra na udaru milicije našli su se: Marko Veselica, Franjo Tuđman , Šime Đodan, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić, Jozo Ivičević-Bakulić, Zvonimir Komarica, Ante Glibota, Ante Bačić i Vlatko Pavletić. U premetačini koja je trajala satima, nisu nađeni nikakvi spisi niti dokumenti o zavjeri protiv države ili špijunaži za strane sile.

Uskoro su se uhićenici, razbijeni u skupine, našli pred sudom koji ih je teretio za izmišljene političke zločine. Optužnica je bila sastavljena s riječima poput nacionalizma, separatizma, kontrarevolucije i nasilnog obaranja sustava. Sudske kazne bile su primjerene lažno iskonstruiranim optužnicama. Uskoro su se zaredala i druga uhićenja i suđenja hrvatskim domoljubima.

U odmazdi nad hrvatskim proljećem uhićene su stotine ljudi, a nekoliko tisuća ljudi ostalo je bez posla. U svijet je krenuo novi val Hrvata koji pod stalnom policijskom represijom nisu mogli osigurati egzistenciju u zemlji.