Published On: Ned, velj 16th, 2014

N.Y. TIMES: Dayton je samo cementirao korumpiranu, nepotističku i samozadovoljnu elitu u BiH

Građani, diplomati i analitičari ističu kako su prosvjedi posljedica onoga što je okončalo sukob u BiH – Daytonskog sporazuma iz 1995. koji je nametnuo disfunkcionalnu strukturu vlasti, te otežao svaki ekonomski napredak zbog čega su građani godinama ljuti i frustrirani, piše u svom analitičkom osvrtu posvećenom najnovijim prosvjedima u Federaciji BiH ugledni američki dnevnik ”The New York Times”.

List konstatira kako je dugotinjajuća frustracija Bosanaca i Hercegovaca kulminirala prije sedam dana ne samo u Tuzli, već i u desetak drugih gradova BiH, uključujući i glavni grad Sarajevo u kome je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Navode primjer Tuzle u kojoj od 200.000 građana njih 50 posto nema nikakvog posla, u gradu u kojem je prvo zapaljen prosvjednički fitilj koji se potom proširio diljem Federacije BiH. Psihoanalitičar Damir Arsenijević je među građanima Tuzle koji raspravljaju o tome kako prevladati situaciju i krenuti naprijed.

On ističe kako je Dayton samo cementirao korumpiranu, nepotističku i samozadovoljnu elitu u BiH. Do nereda u Tuzli je došlo nakon što su radnici četiri tvornice koje su neuspješno privatizirane, mjesecima prosvjedovali tražeći osnovna prava. A onda su se dogodili prosvjedi u kojima su se sukobili prosvjednici i policija i u Tuzli, i u Sarajevu, piše list ‘The New York Times’, prenosi Večernji.ba. Citiraju izjavu Johna C. Kornbluma, umirovljenog veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država, koji je radio na sastavljanju Daytonskog sporazuma zajedno s Richardom Holbrookeom.

On za NYT ističe “kako je Dayton uspostavio kompleksne mehanizme kako bi se osigurao mir, ali da su ti mehanizmi trebali biti izmijenjeni u roku od tri godine“. Dodaje kako do danas te promjene nisu postignute, čak ni uz pomoć stranih diplomata, te usprkos tome što je to kočnica na putu BiH prema Europskoj uniji.

“The New York Times” navodi izjave građana BiH koji su umorni od podjela na Bošnjake, Srbe i Hrvate, te kojima je dosta kompliciranog sustava u kojem je više od 10 razina vlasti s tri predsjednika u Predsjedništvu BiH.

Ljudi su, piše NYT, ustali za bolju budućnost i promjene te su uspjeli smijeniti vlast u četiri županije, ali se na tome stalo. Spomenuli su i radnike tvornice deterdženta u Tuzli Dite koji su uzalud tužili vlasnike koji su došli prije pet godina u tvrtku i uništili je, nakon čega su radnici ostali bez plaća ili bez posla u ovom industrijskom gradu s dugom tradicijom.

Kao i drugdje u istočnoj Europi, kroz privatizaciju su se obogatili pojedinci dok su mnogi ostali bez posla“, piše “The New York Times”, dodajući kako su u Tuzli radnici zajedno ustali za svoja prava po uzoru na zajedništvo u bivšoj Jugoslaviji kada se nije gledalo na etničke podjele.

List navodi kako su diplomati uzalud pokušavali naći rješenje za primjenu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kojom se pobija politička odluka da samo tri konstitutivna naroda u BiH imaju svog člana Predsjedništva BiH sastavljenog od Bošnjaka, Srbina i Hrvata, što je diskriminirajuće.

Osim Predsjedništva, zemlja se sastoji od 10 županija u Federaciji BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko.


uskrs ephzhb