Published On: Uto, kol 7th, 2018

MVEP odgovorio Vučiću: Miloševićev režim odgovoran je za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata

Ministarstvo vanjskih poslova priopćenjem je reagiralo na izjave srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

“Izjave srbijanskih dužnosnika pokazuju da je pred Srbijom još dug put suočavanja s prošlošću.

Ponovno smo svjedoci ponavljanja zlonamjernih i potpuno neutemeljenih izjava srbijanskih dužnosnika o Republici Hrvatskoj, koje u cijelosti odbacujemo.

Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova. Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid.

Nadalje, teza da su ‘Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju’, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede. Međutim, umjesto da krenu tim putem, srbijanski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske.

Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj.

Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić usporedio je Oluju s Hitlerom i Njemačkom. “Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba“, rekao je Vučić u nedjelju, a sve je šutke slušao saborski zastupnik SDSS-a, koalicijski partner HDZ-a Milorad Pupovac.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare