MUVAJU SE OKO RAŠKO-POLIMSKE OBLASTI: »Službe prate desetak ratnika ISIL-a u Srbiji«

Sigurnosne službe pomno prate korak svih za koje znaju da su povezani s terorističkom organizacijom ISIL-a, a takvih je, desetak u raško-polimskoj oblasti.

To je izjavio predsjednik skupštinskog odbora za obranu i sigurnost Momir Stojanović.

” Svi njihovi kontakti i svako njihovo kretanje je pod prismotrom sigurnosnih službi ”, rekao je Stojanović koji je i bivši šef vojne sigurnosti.

On dodaje da potpuno novi aspekt prijetnji čini potencijalno prisustvo boraca ISIL-a među migrantima, kojih između 1.000 i 1.500 svakodnevno prelaze granice Srbije.

” Ljudi koji ih vode često kod sebe imaju i po 10.000 dolara. Pitanje je odakle je taj novac, tko to plaća ”, kaže Stojanović i dodaje da trenutno još oko dva-tri milijuna migranata čeka u Turskoj da budu prebačeni u Europu, i da bi i na njih trebalo obratiti pažnju.

U Srbiji je, kako kaže, trenutno oko 67.000 migranata i ne treba isključiti mogućnost da među njima ima ubačenih boraca ISIL-a.

“Opasnost od terorističkih napada trenutno nema i naše službe sigurnosti poduzele su sve potrebne mjere. S takvim stvarima se, međutim, nikad ne zna pa zato ne treba u potpunosti isključiti i tu mogućnost”, kaže Stojanović.

On ističe da u samoj Srbiji nema kampova za obuku boraca ISIL, ali ne isključuje mogućnost da centara za obuku ima u okruženju, prije svega na Kosovu i Metohiji i BiH.

“Znamo da je u rat u Siriju otišlo 37 državljana Srbije. Sedmoro ih je poginulo. Sa Kosova ih je, međutim, otišlo oko 300”, kaže Stojanović.

ISIL prema njegovim riječima, predstavlja prijetnju za Srbiju onoliko koliko to procjene oni koji drže pod kontrolom ove ekstremiste.

“A postoje razni kontroverzni podaci, pored ostalog o tome kako ISIL pojedinim državama zapada prodaje naftu po cijeni od 20 dolara za barel”, navodi Stojanović.

(Blic)

more recommended stories