Published On: Čet, kol 19th, 2021

Mustafa Cerić je glavni ambasador talibanizma u BiH

Zabrinutost jednog od muslimanskih vjerskih otaca u Bosni i Hercegovini opravdana je.

On se, naime, jako uznemirio zbog provedbe šerijata u Afganistanu pa je sav ushićen, bez puno čekanja uputio brzojav sreće braći Talibanima.

Piše: Marko Lucović, Bild.ba

“Osloboditelji” kako ih nježno i sa suzom u oku naziva, po njegovim riječima imaju priliku od Afganistana napraviti oazu mira i sreće.

Međutim, moraju paziti da ne budu previše nasilni, jer šerijat to nije.

Dapače, on je prosvjetiteljskog karaktera i poštuje slobodu svih, a posebno žena.

Dakle, Cerićeva briga u napisanom obliku izgleda otprilike ovako: Ako je žena zaslužila 60 bičeva, nemojte je bičevati sa 80. Tako će se zakon provoditi na ispravan način, a vi ćete mu ostati dosljedni.

Apsurdna je ta izvrnuta logika kojom se talibanski pokret, kompromitiran vehabizmom, želi prikazati kao nešto dobro, samo, eto, neke stvari nisu u redu i treba ih malo popraviti.

Posebno ako uzmemo u obzir da je učenje hanefijskog mezheba službeno u “Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine”, koji glasi kao najliberalniji.

Inače, Mustafa Cerić, to je onaj koji je ne baš tako davno huškačkom retorikom nazivao Hrvate UZP-ovcima i prijetio da nikada BiH neće dijeliti s “Latinima”, držeći medijske predike kako Hrvati imaju ista prava kao i Bošnjaci. Što je apsurd.

Evo, upravo dok ovo pišem spomenuti reis poručuje Hrvatima da jave što su odlučili – cviliti bez razloga ili se civilizirano ponašati.

Time je samo dodatno potvrdio moju motiviranost da ga nazovem glavnim ambasadorom za talibanizam u BiH.

Ovakvi poput Cerića svjesno rade na potpirivanju vatre ionako izblijedjelih odnosa u BiH.

Njegovi istomišljenici su Hrvatima nametnuli Komšića i tako produbili animozitete i antagonizme.

Takvi otvoreno zagovaraju talibanističku politiku u BiH. Jer, zatiranje ljudskih prava, tiranija i iživljavanje nad jednim narodom je upravo to – najgori oblik talibanizma.

Svjesni su toga i pristojni Bošnjaci, muslimani, a oni su, nadajmo se, većina i razumiju da bez međusobnog uvažavanja, kako na političkoj tako i na ljudskoj razini – budućnost BiH postaje ozbiljno upitna.

Bild.ba

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x