Published On: Pet, kol 5th, 2016

Muslimani u Francuskoj na jedan dan rezervisali bazen za pokrivene žene, političari nezadovoljni

Na bazenu bi trebale biti samo žene i muška djeca do deset godina. Grupa je imala namjeru “ohrabriti žene da se pridruže društvu”, no pojedini su francuski političari ocijenili kako ovaj potez nije u skladu sa sekularnim vrijednostima države.

“Prihvaćanjem ove tzv. Mode, prihvaćamo komunalizam u našoj zemlji (privrženost koja je jača prema užoj religijskoj ili kastinskoj zajednici nego prema naciji ili širem društvu, op. A.)”, Kaže Valerie Boyer, članica jedne republikanske skupine, piše BBC.

Istovremeno je to, dodaje, pitanje ženskog digniteta i temeljnih ljudskih prava.

Ovu odluku je kritizirala i političarka Stephane RAVIER.

“Islamski dan demonstrira postojanje određene skupine muslimana koji se žele izdvojiti iz društva i razbiti model u kojem žive”.

Francuska je bila prva europska zemlja koja je zabranila nošenje velom ili maramom prekrivenog lica u javnosti, shodno islamskim propisima. Nošenje marama na glavi u francuskim je školama zabranjeno 2004. godine.

U Francuskoj živi blizu pet milijuna muslimana, najveća skupina ove manjine u Europi, no pretpostavlja se da samo 2.000 žena nosi burku (prekriveno čitavo lice). (klix.ba)