Muškarcu koji je izašao iz samoizolacije i došao u Dječju bolnicu u Klaićevoj prijeti zatvorska kazna

Muškaracu koji je jučer u 7 ujutro doveo dijete na vađenje krvi u Dječju bolnicu u Klaićevoj u Zagrebu i ondje boravio dva sata, a u to vrijeme je trebao biti u samoizolaciji zbog sumnje na koronavirus može biti prekršajno i kazneno gonjen. Naime, prema članku 180. Kaznenog zakona koji govori o širenju i prenošenju zarazne bolesti može se kazniti zatvorskom kaznom do dvije odnosno tri godine

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je za središnji Dnevnik HRT-a da muškarac nije znao da ima koronavirus u vrijeme kada je bio u dječjoj bolnici. Doznao je to tek nakon testiranja.

‘Osoba je bila pod mjerom samoizolacije i prekršio je tu mjeru. Došao je u zdravstvenu ustanovu. Nije tada znao da ima koronavirus. Test o zaraženosti je napravio kasnije. Međutim tada je kasno, jer je tad već imao kontakte dok je bio zarazan. Radi se o više zdravstvenih djelatnika i ljudi koji su bili u čekaonici. Epidemiološki izvid je napravljen i sve je pod kontrolom. Okolnosti ovoga slučaja se istražuju i znat ćemo više sutra’, rekao je Capak.

Nešto ranije na Capak je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite naglasio da je samoizolacija mjera koja bi se mogla navesti kao kućna karantena.

‘Osoba koja treba biti u samoizolaciji trebala bi boraviti u svojoj kući i ne izlaziti van. Ne bi smjela ta osoba niti imati nikakve kontakte s ljudima izvan svoje kuće, a s ukućanima kontakti trebaju biti vrlo ograničeni. Svatko od njih o tome dobija uputstvo od sanitarnog inspektora i od epidemiologa.

Važnost samoizolacije je strahovito velika zato jer postoji mogućnost da je osoba u inkubaciji jer se možda vratila iz područja gdje bolest slobodno cirkulira. Može biti zaražena virusom, a može biti i širitelj virusa. Ako takva osoba izlazi izvan samoizolacije onda zaražava namjerno drugu osobu. To je i prekršajno i kazneno djelo, rekao je Capak.

U Klinici za dječje bolesti kazali su da će ukinuti dijagnostičke pretrage i hospitalizacije koje su odgodive.